Meer dan twintig stakeholders hebben meegedaan aan de eerste Multi-stakeholder cassave platformbijeenkomst op vrijdag 12 november. Ook belanghebbenden van het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP) hebben hieraan meegedaan. Behalve het officieel lanceren van het platform is er ook een workshop gehouden en een strategisch actieplan uitgezet voor de komende jaren. Het doel van het actieplan voor de cassavesector is om meer samenhang, coördinatie en afstemming te brengen binnen de industrie.
Deelnemers hebben in een collectief proces een strategisch actieplan ontwikkeld met activiteiten en tijdschema’s inclusief de trainingsbehoeften van de platformleden. Vervolgens zullen andere belanghebbenden van de cassavesector, zoals producenten, verwerkers, exporteurs en ondersteunende diensten, aangemoedigd worden om vrijwillig deel te nemen aan het platform en dit op een dynamische manier te structureren, organiseren en beheren, zodat het kan dienen om de cassave-industrie verder te ondersteunen.
Versterken van de capaciteiten
De workshop werd georganiseerd als onderdeel van component 1 van SAMAP, waarin ondersteuning wordt geboden aan de publieke en private sector op het gebied van marktanalyse en waardeketenontwikkeling. Het doel van deze ondersteuning is het versterken van de capaciteit van deze instellingen om de waardeketenbenadering toe te passen, systematisch de uitdagingen te analyseren die de sector belemmeren en weloverwogen beslissingen te nemen over de juiste interventies om het concurrentievermogen van de cassavesector te vergroten.
“Waardeketenplatforms zijn bedoeld om gegadigden, zoals landbouwers, landbouwbedrijven en kopers, als onderdeel van de waardeketen samen te brengen, om de communicatie te verbeteren en meer coördinatie en samenwerking aan te moedigen. Wereldwijde ervaring heeft aangetoond dat de multi-stakeholder waardeketenplatforms een krachtig middel kunnen zijn om publiek-private partnerschappen aan te moedigen en duurzame ontwikkeling van de industrie te stimuleren,” zei Erick Zeballos, FAO Chief Technical Adviser.
Basis vorming van de sector
In 2019 is door de SAMAP de eerste workshop van start gegaan over wortel- en knolgewassen. Deze workshop legde de basis voor de vorming van het multi stakeholder value chain-platform, dat wil zeggen dat cassave als een voorname grondstof wordt gezien binnen de productieketen en verwerking tot de verkoop en export. Op basis van analytische studies en stakeholderconsultaties, uitgevoerd door de FAO’s waardeketenspecialist, werd door de SAMAP Project Stakeholder Groep besloten, om onder meer te beginnen met het opzetten van het cassaveplatform.