“Ik denk niet dat de Surinaamse samenleving voorbereid is hierop. Dus men loopt een groot risico dat deze excuses niet geaccepteerd zullen worden”, zegt voorzitter Armand Zunder van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS) over de spijtbetuiging die premier Mark Rutte, op 19 december zal bieden aan Suriname voor het slavernijverleden.
Hij zegt dat de commissie al op de hoogte is dat Rutte op 19 december de verontschuldigingen zal bieden aan Suriname. Maar er zijn heel wat onduidelijkheden. “Gaat hij de excuses richten op het Surinaams volk of Antilliaans volk of beide?”
Volgens hem moeten de excuses oprecht zijn en dat zal blijken uit de tekst, maar de tekst is nog onbekend. “We vragen ons af wie de excuses zal accepteren, omdat 19 december een beetje te vroeg is. Wij gingen ervan uit dat de excuses op 1 juli aangeboden zou worden, maar de mensen zijn nog niet voorbereid hierop. Dus er bestaat zodoende de kans dat de excuses niet geaccepteerd zullen worden.” De voorzitter meent dat het pardon geaccepteerd moeten worden, anders zal het geen nut hebben.
Het standpunt van de NRCS is nog steeds dat Nederland in Suriname de excuses aanbiedt en dat de koning dit moet doen. De slavernij vond plaats onder de toenmalige koning en toen bestond de overheid niet, dus de huidige koning moet “sorry” zeggen. “Dit heeft te maken met oprechtheid, want de slavernij heeft niet in Nederland plaatsgevonden, maar in Suriname. De koning moet de excuses aanbieden. Dan zal het betekenisvoller zijn, omdat de koning niet elke dag excuses aanbiedt”, is Zunder van mening.
Zunder geeft aan dat er zaterdag een overleg zal plaatsvinden tussen de commissie en de minister van Buitenlandse Zaken. De commissie zal dan haar mening geven en misschien ook adviezen over deze zaak delen.