“Het is een schande”, zei DNA-lid Ronny Asabina in het parlement over de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) en Energie Bedrijven Suriname (EBS).
Asabina zei dat SWM recent de jaarrekening over het jaar 2015 heeft gestuurd naar het parlement, terwijl EBS de jaarrekening over het jaar 2018 afgelopen week heeft gestuurd. “Dit is een schande”, herhaalde hij. Hij meent dat de Wet op Jaarrekening een papieren tijger is, waaraan de meeste parastatale bedrijven zich niet houden. “De wet is niet functioneel.” Er kunnen sancties opgelegd worden als niet voldaan wordt aan de wet. Maar wet en regels worden aan de laarzen gelapt.
Hij merkte verder op dat er ook andere wetten zijn die aangenomen en afgekondigd zijn, maar bijna niet operationeel zijn. “Net als de BTW-wet, die voor een deel een papieren tijger is.” Hij gaf aan dat na 6 maanden de BTW-wet geëvalueerd zou worden, maar dat is niet gebeurd en er is nu een amendement ingediend in het parlement om de wet te herzien. Hoe is dat mogelijk?”
Met de wet van de Jaarrkening zijn alle rechtspersonen verplicht een jaarlijkse rekening op te stellen, dus bedrijven publieke rechtspersonen, stichtingen en verenigingen zijn enkele van de instanties die bij wet verplicht zijn om een jaarrekening te publiceren.
Ook parastatale bedrijven zijn daar in opgenomen. Echter blijkt voor vele instanties en of bedrijven onder overheidsbeheer een uitdaging te zijn om deze jaarrekeningen tijdig te publiceren. De Centrale Bank van Suriname had bijvoorbeeld enkele jaren geleden jaarrekeningen tot en met 2014. Met een inhaalsslag zijn de jaarrekeningen tot en met 2019 gepubliceerd.
Als instanties en of bedrijven niet voldoen aan de wet zijn consequenties verbonden. De directeur van Financien is bevoegd om dan zo een onderneming een boete van SRD 100.000 op te leggen als deze zich niet houden aan de wet.
Bij het opleggen van de boete of vaststellen van de boete wordt rekening gehouden met de ernst en de duur van de overtreding. Bij een eerste overtreding wordt er een administratieve boete opgelegd. Gaat me weer in overtreding, dan heeft de overheid om of weer een boete op te leggen en het daarbij te laten, maar zij mag ook het strafrechtelijk traject ingaan conform de bepalingen van de Wet Economische Delicten.