“Geef leiding aan jezelf. De docenten zijn er slechts voor de ondersteuning. Beoefen zelfdiscipline en bereid je voor op mogelijkheden die zullen worden geboden om vooruit te komen.”
Zo maakte keynotespreker Brian Landveld aan studenten van het Conservatorium Suriname bij de officiële opening van het nieuwe collegejaar op 4 november jongstleden duidelijk, dat zelfontwikkeling, zelfdiscipline en zelf inzicht cruciaal zijn om je doelen te bereiken als mens en als muziekondernemer.
“En vergeet niet jezelf te belonen voor gehaalde doelen. Zoek en vind zelfmotivatie, diep in jezelf. Eenieder heeft de potentie om grote dingen te bereiken.” Landveld bouwde zijn toespraak rondom het thema van het nieuwe collegejaar: ‘The Captain of my Own Success.’ Landveld is naast zijn rang van commandant bij de Militaire academie, pedagoog en docenten, coach bij het CS.
De officiële start van het collegejaar begon met de vertolking van het Surinaams volkslied in koorsetting die grote indruk maakte op diverse gasten waaronder Minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, die lovend zei het nog nooit op zo een manier te hebben gehoord. “Ik ben zeer onder de indruk van hoe jullie het volkslied hebben gezongen op de correcte manier.” Hij vindt het belangrijk dat er meer aandacht wordt besteed aan culturele muziek. “Het onderzoeken, vastleggen en verweven van deze bijzondere muziekelementen in muzikale fusies, maakt onze muziek apart. Ik ben een beetje jaloers op Jamaica als ik kijk naar hoe de mensen daar hun muziek, de reggae, omarmen, muziek die internationaal bekend is. En dat het een hele industrie is die heel veel geld opbrengt.”
Volgens de bewindsman zou er onderzoek moeten komen naar bepaalde instrumenten en hoe die echt moeten worden bespeeld, zodat die kennis niet verloren gaat voor het nageslacht. Hij noemde Suripop als voorbeeld waarbij de vele lokale composities hem laten zien dat Surinamers meer kunnen dan ‘copycatten.’ De muziekstudenten moeten vooral zelf de verantwoordelijkheid nemen met betrekking tot de uitkomst van hun studie.“Iedereen is een architect van zijn eigen loopbaan. Belangrijke vragen die je jezelf moet stellen zijn: ‘wie ben ik?’, ‘wat wil ik?’ en ‘wat kan ik?’” Dat zou ertoe moeten leiden dat je jezelf als mens eerlijk beoordeelt en voor jezelf kan ontdekken waar je naartoe gaat en welke ambities realistisch zijn. Mensen onderschatten zichzelf ook,” aldus de Onderwijsminister.
Oud muziek docenten Humphrey Campbell en Pablo Nahar, die recentelijk zijn heengegaan, werden herdacht met een moment van bezinning. Jazz diva Denise Jannah, ook muziekdocente op het muziekinstituut, motiveerde vanuit Nederland middels videoboodschap, de studenten om in de geest van het thema, echt de regie over hun eigen pad te nemen en hun verhaal vanuit het hart te vertellen. “Uiteindelijk is het de kers op de taart, de suikermuisjes op de keksi, wat je maakt aan muziek die uit het hart is. Vertel het verhaal met je muziek, maar de tekst mag niet worden ondergesneeuwd onder alle vocale acrobatiek.”
Bestuursvoorzitter Justus Hew A Kee had het over de waarde van het Conservatorium Suriname voor de samenleving, welke middels gezamenlijke inspanning, passie en ondersteuning van de docenten, een inspirerende leerplek kan worden. Hij noemde het conservatorium een instrument voor verbinding, omdat muziek verbindt.
“We kunnen gerust stellen dat het thema: ‘The Captain of my Own Success.’ dit hele collegejaar geldt”, gaf de waarnemend directeur van de muziekschool, Charmain Belfor aan in gesprek met onze redactie. Met de overstap naar het nieuw modulair systeem wordt verwacht dat de studenten nu nog meer hun eigen leertraject sterk ter hand zullen nemen. Het instituut zal zich vooral inzetten voor de missie en visie zich als Surinaams Conservatorium te onderscheiden. “Het is fijn wanneer onze alumni en studenten prachtig het Westerse repertoire neerzetten, maar hoeveel mooier is het niet wanneer je in hun muziekspel ook nog weer de Surinaamse muziek, het Caribische repertoire terughoort.”
Er zullen meer bruggen worden geslagen naar de talenten binnen onze maatschappij, gezien Surinamers een talentvol volk vormen, middels een aanbod van certificaatcursussen voor hen die nog geen mogelijkheid hebben om de volledige Bachelorstudie te doen. Aan de vakgebieden koordirectie, branding en ritmiek, zullen de diverse Surinaamse muziekstijlen worden toegevoegd in de vorm van modules.
“Denk daarbij aan de modules: Hindoestaanse muziek, Inheemse, Afro-Surinaamse en Javaanse muziek. Hiermee willen we aantonen hoe belangrijk de eigen Surinaamse muziek is voor ons als Conservatorium Suriname, en dat het centraal gaat staan in de ontwikkeling van het muziekonderwijs in ons land.” Alle reacties benadrukten volgens Belfor alleen maar nog meer het belang van het CS voor de Surinaamse maatschappij en welke rol het zal moeten gaan vervullen binnen het Surinaamse muziekonderwijs.