“Er zal een totale lamlegging volgen als we geen bevredigend antwoord krijgen”, zegt Otmar Biswane, woordvoerder van de Rosebel Goldmines Werknemersorganisatie (RGWO).
Vandaag werd bekend dat de Canadese multinational Iamgold Corporation, Rosebel Gold Mines NV aan het Chinese mijnbouwbedrijf Zijin Mining Group Co. heeft verkocht voor een bedrag van US$ 360 miljoen.
Het personeel van enkele afdelingen heeft het werk dinsdag neergelegd en wil duidelijkheid over de nieuwe werkgever. Sinds januari waren er geruchten over de verkoop van het bedrijf. De bond richtte een brief in januari en in augustus aan de directie om meer duidelijkheid. In augustus werd de bond door de directie ontvangen, maar toen werd gezegd dat de directie bezig was een koper te zoeken. “In augustus hadden ze al een koper gevonden en de verkoopovereenkomst was al in een vergevorderde stadium. Ze hebben ons voorgelogen.”
Biswane geeft aan dat de bond een aantal keren heeft getracht om over deze kwestie te praten met de directie, maar de directie liet niets los. “Het personeel weet niet wat er gaat gebeuren. De werknemers zijn in paniek, omdat een aantal werknemers nog contracten moeten tekenen. De groep contractors is groot, omdat het bedrijf voornamelijk werkt hun werkt. Als de Chinezen de werknemers niet nodig hebben, worden ze bedankt. De bond dat dat dit zal gebeuren.
De woordvoerder geeft verder aan dat de RGWO in onderhandeling was met de directie over een nieuwe cao-overeenkomst, maar nu is alles on hold. “Dit is helemaal niet netjes gebeurt, hoe het hoort. De bond moest op de hoogte gesteld worden en we moesten weten wie de koper is. We konden dan vragen stellen.” De CAO-overeenkomst is sinds 15 augustus verlopen. De bond moest weer om de tafel. Een CAO-pakket ligt volgens de woordvoerder al klaar, maar nu krijgt de bond dit te horen. “Het is heel erg onzeker nu”, beweert Biswane.
De woordvoerder vreest over de mogelijke onheuse de behandeling van de werknemers door de Chinezen. Er circuleren heel wat video’s op social media waarop te zien is hoe Chinezen te werk gaan met werknemers in ontwikkelingslanden. “Hiervoor zijn we bang. Vandaar dat we alvast aan de bel trekken. We hebben ook geluiden gehoord over de Chinezen, hoe ze omgaan met werknemers in Guyana en bepaalde Afrikaanse landen.”
Hij geeft aan dat het een sitdown actie is om aandacht van de directie te vragen. De actie zal voortduren totdat het bondsbestuur het personeel een bevredigend antwoord ontvangt. “Er kan ook worden overgegaan tot een totale lamlegging”, eindigt Biswane zijn relaas.