Er lijkt een oplossing in zicht te komen voor honderden Surinamers die al jarenlang ongedocumenteerd in Nederland verblijven. Gisteravond is in de Tweede Kamer een motie aangenomen om een regeling te treffen voor deze groep.
Het gaat om mensen die vóór de onafhankelijkheid van Suriname daar als Nederlander werden geboren, toen het land nog deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. Na de onafhankelijkheidsverklaring in 1975 kwamen ze naar Nederland. Ze hadden vijf jaar de tijd om verblijfsrecht aan te vragen, maar om uiteenlopende redenen is dat bij velen niet gelukt of hebben ze dit niet gedaan.
Naar schatting leven tussen de 600 en 800 van hen al decennia in illegaliteit in Nederland. Onlangs vroegen honderd van hen een verblijfsvergunning aan om aandacht te vragen voor hun situatie. “Ze hebben geen zorgverzekering, geen woning, ze kunnen geen betaald werk doen, ze hebben geen rechten”, aldus hun advocaat.
Een nipte meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat er snel een oplossing moet komen. “Overwegende dat het tot schrijnende situaties leidt” en dat het “ontbreekt aan voldoende handelingsperspectief”, roepen 78 Kamerleden op tot het treffen van een regeling. De motie was ingediend door Henri Bontenbal (CDA).
Er was al een plan om deze groep een Nederlands paspoort te geven, maar dat belandde na de val van het kabinet in een la. Al jaren wordt er aandacht gevraagd voor het probleem. De ongedocumenteerden en hun familieleden ervaren angst en onzekerheid. “Je zal maar een moeder hebben bij wie je de hele tijd moet opletten of er geen agent in de buurt loopt, straks vraagt die naar haar paspoort”, legde advocaat Eva Bezem in april uit. Deze motie vertegenwoordigt een belangrijke stap richting een langverwachte oplossing, die de rechten en behoeften van deze individuen erkent.