De voorzitter van het bestuur van de Anton de Kom Universiteit van Surinme, Shanti Venetiaan, heeft tijdens de diesviering van de universiteit de jaarcijfers gepresenteerd. Maandag is de 53ste Dies Natalis van de universiteit herdacht. Daarmee is ook het collegejaar geopend. Venetiaan opende het verslag van het academisch jaar met de presentatie van de verschillende faculteiten aan het instituut. De 22 bachelor- en 11 masteropleidingen genieten niet allemaal evenveel belangstelling onder studenten.
De opleidingen rechten, economie en public administration zijn onder meer de meest populaire, maar geowetenschappen steekt met kop en schouders boven de rest uit. “Het is duidelijk dat studenten een opleiding kiezen waarbij het duidelijk is wat zij kunnen doen met een bachelor”, zegt Venetiaan. Dat geldt vooral voor de nieuwe opleidingen Nederlands, Natuurkunde en Wiskunde. “Studenten vragen zich waarschijnlijk nog af wat ze kunnen gaan doen wanneer ze een bachelor in deze vakken hebben. Het is een uitdaging voor de universiteit om dat goed uit te gaan leggen, want het zijn wel studierichtingen waar er een behoefte aan is.” Venetiaan zegt dat er een vergrijzing plaatsvindt onder academici met deze opleidingen.
Hervorming
Er wordt ook gewerkt aan hervormingen waar dat nodig is. Zo zal het Institute for Graduate Studies, na een grondige evaluatie te zijn ondergaan, worden omgevormd tot een interfaculteit. Ook het Instituut voor Maatschappij Wetenschappelijk Onderzoek (IMWO) ondergaat een aanpassing. “In het collegejaar dat vandaag is gestart, zullen we eraan werken dat IMWO wordt ingebed in de faculteit der Maatschappij Wetenschappen”, aldus Venetiaan. De bestuursvoorzitter noemde onder de hoogtepunten voor het afgesloten collegejaar de benoeming van de hoogleraren. Zij gaf aan dat er dit jaar en in het komende jaar nog meer hoogleraren hun oratie zullen houden. De promotie van Maytrie Chotoe aan de Universiteit van Utrecht en van Maya Manohar aan de Faculteit der Juridische Wetenschappen vormen samen met de toewijzing van een eredoctoraat aan Marcel Meyer andere hoogtepunten.
De universiteit start ook een nieuwe bacheloropleiding Public Health en vanuit de Faculteit der Technische Wetenschappen wordt de opleiding Infrastructuur opgedeeld in Civiele Techniek en Bouwkunde. De opleiding Civiele Techniek is een nieuwe opleiding.
Goedkeuring zonnepanelen
Een andere primeur voor de universiteit is de goedkeuring van een project met zonnepanelen. “Het is de bedoeling dat er een zonnepanelenveld komt op de universiteit. Het is een grant van de Verenigde Arabische Emiraten. Ik heb mij laten vertellen dat wij onze kostenpost voor elektriciteit drastisch omlaag kunnen brengen”, vertelde Venetiaan verheugd. De accreditatie van de opleidingen Elektrotechniek en Biologie en de visitatie voor de accreditatie van de opleiding Public Administration, zijn andere hoogtepunten. Daarnaast was het ook bijzonder dat studenten van de Faculteit der Medische Wetenschappen zijn ingezet in de strijd tegen Covid-19.
Jaarlijks tekort
De universiteit heeft jaarlijks een tekort op haar miljoenenbegroting. Het tekort bedroeg in 2020 41.3 miljoen die uit de reserves van de universiteit “bij elkaar is geschraapt”, zegt Venetiaan. “Deze reserves waren opgebouwd om dringende renovaties aan gebouwen en dergelijke uit te voeren. Er staan ook onafgebouwde gebouwen op de campus die afgebouwd moeten worden, anders doen wij aan kapitaalverlies. Wij hopen en zijn positief gestemd dat er verbetering komt.” De subsidieaanvraag voor het jaar 2021 is ingediend en inmiddels goedgekeurd, maar er is nog niets ontvangen.