Vicepresident Ronnie Brunswijk gaf eerder deze maand in het parlement aan dat de regering heeft besloten voedselpakketten aan te bieden aan mensen met zwakke huishoudens en arme mensen tegemoet te komen.
Hij haalde verder aan dat om de mensen zo snel mogelijk pakketten moeten krijgen. Daarom heeft de Raad van Ministers besloten SRD 80 miljoen vrij te maken. Dit bedrag is bedoeld voor de financiering van het voedselpakkettenproject. Er zullen 53.000 pakketten verdeeld worden.
Dit project is gegund aan vijf ondernemers: Kasi Trading, bromfietshandelaar Filong Trading, Shaike’s, Combe Markt en de ondernemer Chotelall op wie de huidige coalitie enorm veel kritiek had toen deze nog in de oppositiebanken zat tot juni 2020. Parlementslid Cedric van Samson heeft in gesprek met journalisten opgemerkt dat de omstandigheden er nu zijn om mensen in nood te ondersteunen met voedselpakketten.
“We zijn nu bezig met hervormingen om het land helemaal gezond te maken. Dat zorgt er ook voor dat er kostenverhogende maatregelen genomen worden. De overheid moet dan wel inkomen om na goed onderzoek, de mensen die het moeilijk hebben, te helpen”, aldus de politicus. Hij is wel van mening dat het verstrekken van pakketten een tijdelijke oplossing moet zijn om de armoede structureel aan te pakken. Van Samson is van mening dat het ministerie van Sociale Zaken proactief moet zijn en zelf in kaart moet brengen welke mensen hulpbehoeftig zijn in alle ressorten. “Het is zo dat het nu gaat via de persoon die meent een pakket nodig te hebben en dan een aanvraag doet. Ik denk niet dat het zo moet werken.”
De VHP-parlementariër zegt dat kritiek van oppositieleden over de 53.000 pakketten ongegrond is. Het zijn dezelfde collega’s die gaan klagen dat de regering niet omkijkt naar de arme mensen. “Pakketten zijn verdeeld vanaf de tijd van Venetiaan. Afhankelijk van hoe politieke partijen en maatschappelijke organisaties naar het geheel kijken en de omstandigheid van het land gaat bepalen of je het goed vindt of niet.” Hij verwijst naar de regering Bouterse 1 die in 2010 volgens hem een stabiel land overnam met een zeer solide Centrale Bank en koers. “Je hebt dan niet geïnvesteerd in productie en hulpmiddelen gebruikt om pakketten te verdelen. Dat is verkeerd wanneer je niet investeert maar alleen kiest om terug te geven.”
Van Samson stelt dat de situatie nu totaal anders is. “Het verstrekken van pakketten toen en nu verschilt helemaal. De huidige regering heeft een land overgenomen met een lege staatskas. We hebben te maken gehad met de coronapandemie en oorlogen in de wereld die invloed hebben op de handel.”
Ook ABOP-parlementariër Ramon Koedemoesoe is voorstander van het verstrekken van voedselpakketten. Hij hoopt alleen dat er geen sprake zal zijn van bureaucratie bij de uitvoering van het project. “Ik denk niet dat de 53.000 pakketten voldoende zijn, maar we moeten ergens beginnen. Er zijn veel mensen die daadwerkelijk hulp nodig hebben.”
In heel vage woorden zegt hij dat het geen populistische maatregel is van de regering omdat de verkiezingen naderen. Ook buitenparlementaire politieke partijen hebben veel kritiek geuit. De PALU heeft zeer kritisch gesteld dat het om onderhandse gunningen gaat, enkel en alleen om bevriende ondernemers te verrijken over de ruggen van het volk dat bovendien door deze zelfde VHP-regering bewust is verarmd. De partij roept het volk op zich niet te laten verleiden door een kruimel waarvoor zij uiteindelijk zelf hebben betaald met wat ingeleverd is in de afgelopen jaren.