Veel Nigerianen zijn de laatste jaren betrokken bij de drugshandel in Suriname, Brazilië en Frans-Guyana. Dit is te halen uit een rapport van het Bureau voor Drugs en Criminaliteit van de Verenigde Naties (UNODC).
Uit het rapport is ook te concluderen dat sinds 2018 heel veel Nigeriaanse burgers zijn gearresteerd, die in het bezit waren van cocaïne aan boord van vliegtuigen. Zij probeerden het middel te smokkelen naar Brazilië, Suriname en Frans-Guyana en via deze landen naar Europese landen. In Venezuela werd in 2021 een aantal Nigerianen gearresteerd en beschuldigd van het rekruteren van locals om drugs via Brazilië, Suriname en Frans-Guyana naar Europa te smokkelen.
Een van de meest in het oog springende statistieken uit het UNODC-rapport was de piek van 400% in cocaïnevangsten in Afrika in 2021, vergeleken met het gemiddelde van de vijf voorgaande jaren. Transit Routes doorkruisen nu het continent, gericht op lokale markten in Zuid-Afrika en Angola of gaan door West- en Noord-Afrika om Europa te bereiken. Sinds 2019, zo suggereerde het rapport, is de rol van Afrika “als doorvoer zone voor cocaïne op weg naar bestemming markten zoals Europa aanzienlijk uitgebreid.”
En Nigeriaanse criminele groepen lijken deze trend te hebben verzilverd. Het rapport merkt op dat ze de drugshandel en – smokkel in West – en Noord-Afrika domineren, terwijl ze afhankelijk zijn van een wereldwijde diaspora en een netwerk van drugskoeriers om zelf drugs te kopen.
Het UNODC-rapport richtte zich ook op hoe gemeenschappen in Latijns-Amerika die direct aan belangrijke handelsroutes zitten, voor toenemende uitdagingen staan. Hoewel drugshandel en geweld al tientallen jaren hand in hand gaan langs nationale grenzen, wijst het rapport erop dat historisch arme en kwetsbare bevolkingsgroepen meer dan ooit lijden.
De grens van Ecuador met Colombia, een van de drukste cocaïnehandel gebieden in de regio, werd geprofileerd als ongeveer 70 illegale grensovergangen. Dit heeft geleid tot cocaïne, brandstof, precursor chemicaliën, wapens en munitie die tussen de twee landen stromen, en het geweld is toegenomen omdat zowel Ecuadoraanse als Colombiaanse groepen hun claims op de criminele economieën zetten.
Met Ecuador, die in 2022 een sprong van 82% in moorden zag, een van de hoogste in Latijns-Amerika, is het geen verrassing dat de noordelijke provincies Esmeraldas en Sucumbíos tot de zwaarst getroffen gebieden behoorden.
In het zuiden is de grens tussen Chili en Bolivia, een al platgetreden gebied voor allerlei soorten smokkelaars, een cruciaal doorvoerpunt geworden voor cocaïne en migranten. Groepen zoals het Venezolaanse Tren de Aragua, die veel migranten dwingen om cocaïne over de grenzen te vervoeren, hebben ertoe bijgedragen dat het noorden van Tarapacá in Chili een groot deel van 2022 alarmerende moord niveaus heeft gezien.