In aanloop naar de verkiezingen van 25 mei is gestart met gerichte voorlichting aan kwetsbare groepen over het nieuwe kiesstelsel. Stichting Platform I.S.O.S. (Integrale Samenwerking van Organisaties voor mensen met een Speciale Hulpvraag) werkt hierbij nauw samen met het Ministerie van Binnenlandse Zaken.
Het doel: zorgen dat iedereen – ongeacht beperking of woonsituatie – weet hoe te stemmen en zich betrokken voelt bij het democratisch proces.
De informatiesessies richten zich op bewoners van sociale tehuizen, begeleiders, zorgpersoneel en andere sleutelfiguren in instellingen. De behoefte aan duidelijke uitleg bleek groot. “Ik wist eerst niet hoe ik moest stemmen, maar nu voel ik me zekerder. Het is goed dat ze ook aan ons denken,” aldus een bewoner van een sociaal tehuis. Ook een begeleider liet weten: “Deze uitleg helpt ons niet alleen praktisch, maar het geeft ook het gevoel erbij te horen.”
De sessies worden verzorgd door een team van de afdeling Algemeen Secretariaat Verkiezingen (ASV), onder leiding van Sabitrie Gangapersad, voorzitter van de Commissie Voorlichting Verkiezingen. Er wordt gebruikgemaakt van begrijpelijke taal, visuele hulpmiddelen en audio-instructies, zodat mensen met verschillende hulpvragen actief kunnen deelnemen.
Toegankelijkheid centraal
De campagne benadrukt dat een inclusieve samenleving begint bij gelijke toegang tot informatie én stemlocaties. Er wordt rekening gehouden met mensen in een rolstoel, en ook personen met een visuele of gehoorbeperking worden niet vergeten. “Mijn volk gaat te gronde door gebrek aan kennis,” is het motto dat het ministerie hierbij hanteert. Meerdere instellingen zijn reeds bezocht en de planning voorziet in nog meer sessies in de komende weken. De organisatoren spreken hun waardering uit voor het ASV-team en roepen op tot brede maatschappelijke ondersteuning.
Democratie voor iedereen
“Stemmen is een recht, geen privilege,” stellen de initiatiefnemers. Door de drempels te verlagen en op maat gemaakte informatie te bieden, wordt gewerkt aan echte participatie. “Alleen als niemand wordt buitengesloten, kunnen we spreken van een eerlijke en inclusieve democratie,” aldus Gangapersad.