Naar aanleiding van feedback uit het bedrijfsleven en een survey over BTW, kondigt de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) in samenwerking met het USAID-IDG Caribbean Business Enabling Environment Reform Activity (CBEE-R) program aan dat er vervolgsessies worden georganiseerd om bedrijven te ondersteunen bij het verbeteren van hun kennis en implementatie van BTW-regels en -voorschriften.
Deze sessies, onder leiding van ervaren fiscalist Roy Rijger, hebben eveneens als doel de fiscale maatregelen in het kader van het IMF-programma te versterken en zo een effectievere BTW-implementatie voor bedrijven te realiseren. De focus van deze sessies omvat diverse sectoren zoals handel, agro, industrie/productie, transport, toerisme, enzovoort. De ‘grace period’ van 6 maanden is verstreken en is belangrijk dat naleving nu cruciaal wordt om eveneens ongerief als boetes en aanslagen voor het bedrijfsleven te voorkomen.
De recente peiling binnen het bedrijfsleven heeft waardevolle inzichten opgeleverd met betrekking tot BTW. Bedrijven ervaren uiteenlopende situaties, variërend van soepel en efficiënt tot vertragingen en een gebrek aan communicatie. Specifieke BTW-gerelateerde kwesties verschillen bovendien per sector, waaronder de verleggingsregeling, vrijstellingen, BTW-tarieven, al dan niet het verschil tussen het nultarief en vrijstellingen alsook facturatieproblemen. Het is ook van cruciaal belang dat bedrijven goed geïnformeerd zijn over het BTW-teruggaveproces en dat de belastingdienst zorgt voor consistente en transparante communicatie.
De peiling bracht ook aan het licht dat de meeste bedrijven in verschillende sectoren over een degelijke kennis van de BTW-regels en -voorschriften beschikken. Ze weten wanneer BTW moet worden geheven, welk tarief van toepassing is, aan welke klanten een BTW-factuur moet worden verstrekt en wanneer BTW verschuldigd is. Niettemin is er enige verwarring over het verschil tussen het 0% tarief en vrijstelling, en zijn er enkele sectoren waarin de kennis over BTW-aftrek kan worden verbeterd. Daarom is het van belang dat alle bedrijven, ongeacht hun sector, deelnemen aan de BTW-sessies om gezamenlijk de implementatie en naleving van BTW-regels te versterken.
Om bedrijven in Suriname te ondersteunen en verdere duidelijkheid te bieden, worden er vier BTW-sessies georganiseerd, te weten op 24 juli, 31 juli, 7 augustus en 14 augustus. Deze sessies hebben tot doel de kennis en implementatie van BTW te verbeteren en bieden bedrijven de mogelijkheid om hun vragen en zorgen met betrekking tot BTW en -implementatie te bespreken. De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) roept daarom alle bedrijven op om deel te nemen aan de aankomende BTW-sessies en hiermee bij te dragen aan een betere implementatie en naleving van de BTW-wetgeving. Door samen te werken kunnen we de efficiëntie vergroten en de uitdagingen rondom BTW-teruggave aanpakken.