Het aantal personen die een beroerte krijgen (Cerebrovasculaire Accident (CVA), is over de afgelopen tien jaar verdubbeld. Tien jaar geleden werden per dag twee nieuwe gevallen geregistreerd, tegenwoordig zijn dat 3 tot 5 gevallen, Deze cijfers zijn bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo genoteerd. Dit zegt Ameerani Jarbandhan, vrijwilliger bij de vereniging. Zij is ook verbonden aan de Faculteit der Medische Wetenschappen. 29 oktober is Wereldberoertedag. Dan wordt extra aandacht gevraagd voor deze aandoening. Deze dag is ingesteld in 2004.
De Vereniging, die in 2006 is opgericht, geeft informatie, organiseert groepsactiviteiten voor mensen die een CVA hebben gehad en mantelzorgers, en stimuleert onderzoek op het gebied van beroertes. De informatievoorziening bereikt nog niet de gewenste resultaten. “Het valt de vereniging op dat de awareness ten aanzien van beroertes en het verdergaan na een beroerte nog steeds niet is wat het wezen moet. Mensen weten eigenlijk ook niet precies wat het proces is van een beroerte en ze herkennen die ook niet. Er zijn ook huisartsen die het niet herkennen en de personen niet op tijd doorverwijzen naar de Spoedeisende Hulp (SEH).” Jarbandhan geeft wel aan dat het SEH-personeel is getraind om een beroerte te herkennen en dat de hulpverlening op die post wel goed op gang komt.
Een misverstand dat vooral onder jongeren leeft, is dat alleen oudere personen een beroerte kunnen krijgen. Dit klopt dus niet. Bij een ongezonde levensstijl kan een beroerte op elke leeftijd voorkomen. De Vereniging toetst regelmatig de kennis van het publiek in gesprekken, tijdens straatacties en heeft dit onlangs ook gedaan op een gezondheidsbeurs van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.
Verschillende onderzoeken
De vereniging heeft in de afgelopen drie jaar verschillende onderzoeken gedaan op het gebied van beroertes. Jarbandhan geeft aan dat dit is ontstaan uit een behoefte aan statistieken voor dit vakgebied. “Ik heb dus gezien dat er een bepaalde behoefte is aan data zoals welke type beroertes zien we meer, komen die meer voor bij vrouwen of mannen en op welke leeftijd.” De resultaten worden met de leden gedeeld, maar ook op de Facebook-pagina van de vereniging geplaatst.
Hersenbeschadiging
Personen die een beroerte hebben gehad, krijgen vaak ook te maken met een logopedist, omdat zij taal-, spraak- en/of slikproblemen krijgen. Sujata Soerdjbali van de Vereniging van Logopedisten in Suriname legt uit dat bij een beroerte er hersenbeschadiging plaatsvindt. “Er zijn taalgebieden in onze hersenen waar informatie over de taal wordt opgeslagen. Deze gebieden zijn gericht op het begrijpen van de taal, maar er zijn ook gebieden die gaan over het spreken van taal. Als deze gebieden beschadigd raken, kan het dus zijn dat de informatie die daar opgeslagen is, niet meer toegankelijk is.” Het kan gebeuren dat een persoon de taal wel begrijpt, maar niet meer weet wat te zeggen, maar ook kan het voorkomen dat een persoon de taal niet meer begrijpt en ook niet meer weet wat te zeggen. “Het hangt dus af van hoe ernstig de beschadiging is en ook waar die heeft plaatsgevonden.” Wat er ook gebeurt, is dat personen dan moeite krijgen met lezen en schrijven.
Daarnaast kan het dat personen minder duidelijk gaan spreken. Om te spreken en te slikken zijn er veel spieren nodig. Bij een beroerte kunnen de spieren verslapt raken of verminderd werken. Hetzelfde geldt ook voor slikproblemen. De behandeling van de logopedist bestaat uit een volledige diagnose en oefeningen. Er worden taal- en spraakoefeningen gedaan, maar ook worden de spieren opnieuw getraind met speciale technieken om de functies weer op peil te brengen.