Vanaf dinsdag 14 januari worden de kiezerslijsten landelijk ter inzage gelegd. Deze wettelijke terinzagelegging biedt burgers de laatste kans om hun persoonsgegevens te controleren voorafgaand aan de verkiezingen.
Kiesgerechtigde burgers krijgen tot en met 12 februari de gelegenheid hun gegevens op de kiezerslijsten te controleren. Dit geldt voor iedereen die 18 jaar of ouder is, ook voor jongeren die uiterlijk op de dag van de verkiezingen 18 jaar worden.
De inzageperiode volgt op de voorlopige publicatie van de kiezerslijsten in oktober vorig jaar. Tijdens deze nieuwe ronde kunnen burgers eventuele fouten of onjuistheden in hun gegevens laten corrigeren. Het controleren van de gegevens kan bij de verschillende Bureaus voor Burgerzaken (BvB’s), districtscommissariaten en andere vaste locaties in het hele land.
Tijdens de voorlopige ter inzagelegging hebben volgens directeur Binnenlandse zaken, Nazir Eskak tegenover Key News rond de 30.000 personen hun gegevens gecontroleerd. Volgens de laatste gegevens zijn er ongeveer 401.000 kiesgerechtigden. Eskak maakt zich echter niet druk om het lage aantal. “Traditioneel zien wij in de realiteit dat de toeloop van het aantal bezoekers naar de verschillende punten voor de ter inzagelegging waar ze hun gegevens kunnen controleren op de kiezerslijsten vrijwel altijd laag is.”
Het zal dus volgens de Biza-directeur ook niet van invloed zijn op het aantal mensen die werkelijk komen stemmen. Het aantal mensen dat hun gegevens controleert hoeft volgens hem niet een indicator of zij wel of niet stemmen. “Dus ik zou niet durven stellen dat de geringe gang van de kiesgerechtigden naar de ter inzagelegging van de kiezerslijsten een maatstaaf zou moeten zijn om de opkomst van het electoraat voor de komende verkiezingen te kunnen beoordelen. We hebben een vaste trend kunnen waarnemen waarbij de opkomst van het electoraat constant blijft tussen de 71% en 73%.”
Personen die hun gegevens al hebben nagetrokken bij de voorlopige ter inzagelegging, hoeven in principe niet meer na te trekken als hun gegevens kloppen. “Maar als men er zeker van wil zijn dat de gegevens kloppen is het toch raadzaam het nog eens te doen. Alleen de mensen die op de kiezerslijsten voorkomen van wie de gegevens hetzelfde zijn zoals op hun ID-kaart bijvoorbeeld gaan in de gelegenheid zijn om hun stem uit te brengen”, zegt Eskak.
Om de kiezerslijsten in te zien, moeten burgers een geldig identiteitsbewijs overleggen. Dit kan een geldige identiteitskaart, rijbewijs of paspoort zijn. Deze documenten zijn noodzakelijk om de gegevens op de kiezerslijsten te verifiëren en eventuele correcties door te voeren. De wettelijke ter inzagelegging biedt burgers een cruciale mogelijkheid om ervoor te zorgen dat hun gegevens correct zijn geregistreerd. Dit is belangrijk om problemen op de dag van de verkiezingen te voorkomen en het democratisch proces soepel te laten verlopen.
Burgers wordt sterk aangeraden om gebruik te maken van deze periode en tijdig hun gegevens te controleren. Dit helpt niet alleen om het kiesproces te verbeteren, maar ook om de rechten van elke burger te waarborgen, laat het ministerie van Binnenlandse Zaken weten dat belast is met de verkiezingen.