De Surinaamse zaalvoetbalselectie is klaar voor de aankomende uitdaging. Het nationaal team vertrekt volgende week dinsdag richting Nicaragua voor deelname aan het Concacaf kampioenschap van 13-20 april in Managua.
Bondscoach Prishad Parmessar maakte de eindselectie deze week bekend met daarin ook plek voor Romeo Goelaman. Laatstgenoemde speelt in de Nederlandse Eredivisie futsalcompetitie voor Groene Ster Vlissingen.
Naar verluidt zou Raducio King van Manchester Futsal Club uit Engeland ook deel van het nationaal team uitmaken. King, die zich sinds 4 maart bij de selectie had aangesloten, raakte ongelukkigerwijs al bij de eerste training zwaar geblesseerd aan zijn achillespees. Goelaman sloot zich op 25 maart aan. “Beide spelers hebben alle kosten zelf betaald. We hebben de financiën niet voor diaspora spelers”, benadrukt Parmessar. Hij en de overige technische staf hebben om laatstgenoemde reden daarom geen spelers in diaspora gescout.
“Maar deze 2 kwamen echt letterlijk aangewaaid”, grapt de bondstrainer. Het is jammer dat King niet mee kan doen. Parmessar gelooft echter dat Goelaman op een geroepen moment kwam, toen duidelijk werd dat Rejerdo Naana een blessure had en niet mee kon. Er was ook contact met oud-Natio goalie, Claidel Kohinor, “maar die kon helaas geen vrij krijgen van de opleiding die hij volgt in België”, legt Parmessar uit.
Goelaman goed opgevangen door de lokale spelers. Het kunnen meedoen van Goelaman is mogelijk gemaakt door de goede samenwerking tussen de Surinaamse Voetbal Bond (SVB) en de Concacaf. “We hadden alle ondersteuning van SVB-general manager Mitchell Kisoor en de Concacaf in deze. Het is heel soepel en vlot verlopen”, legt Parmessar uit.
Aanvoerder Ike Adams maakte ook deel uit van de selectie, die tijdens het Concacaf kampioenschap in 2021 heel verrassend de kwartfinale haalde. Hij weet dus als geen ander wat er op het spel staat. De ploegleider is zeer positief over de kansen van het nationaal team. ”Omdat wij de vorige keer een prestatie hebben neergezet. Wij kijken er weer naar uit om ook dit keer hoog te eindigen.”
In tegenstelling tot het team van 3 jaren geleden kon de technische staf dit keer op heel wat goede spelers geen beroep doen. “Dat is wel jammer”, zegt Adams. Met de komst van de Suriname Major League (SML) zijn een aantal sterke spelers niet meer inzetbaar. “Toch gaan wij het doen met de mannen die er zijn en ons beste beentje voortzetten”, belooft de aanvoerder.
Parmessar beaamt wat zijn aanvoerder zegt. Volgens de oefenmeester vertoefde de vorige technische staf onder leiding van bondscoach Sersinho Reding in de gelukkige omstandigheid dat er vanwege de Covid-pandemie geen veldvoetbalcompetitie was. Reding kon hierdoor beschikken over de betere spelers.
“Nu hebben wij toch last. Je kan niet optimaal voorbereiden.” Volgens de bondstrainer spelen bijna alle geselecteerden veldvoetbal. “Dan praten wij niet alleen over SML, maar ook over de lidbonden.” Ondanks deze uitdagingen zegt Parmessar dat de technische staf het beste er van gemaakt heeft. Enkele clubs in de SML-competitie hebben weliswaar hun medewerking verleend door hun spelers toestemming te geven voor deelname aan activiteiten van de nationale futsalselectie.
De focus tijdens de voorbereidingen lag sterk op verdedigen. “Van hieruit moeten wij toeslaan om tot scoren te komen”, legt Adams uit. Als kapitein kent de veelzijdige voetballer zijn verantwoordelijkheid en zal hij het team proberen naar de beoogde doelstelling (namelijk minimaal kwalificatie voor de knock-outronde) proberen te leiden.
Parmessar legt uit dat gedurende de voorbereidingen het een en ander is uitgetest. Hij doelt bijvoorbeeld op teamsamenstellingen en het spelen op de counter. De bondstrainer zegt niet ontevreden te zijn en heeft wat goede dingen gezien.
De oefenmeester is zich echter bewust van wat hem en zijn ‘boys’ staat te wachten. “Onze opdracht van het bestuur is duidelijk. Wij moeten door naar de volgende ronde. Een makkie is het zeker niet.” Volgens Parmessar zijn Costa Rica, Mexico en Haïti niet de minste tegenstanders. In een eerder vraaggesprek zei de bondscoach dat viervoudig kampioen en winnaar van de afgelopen 3 edities, Costa Rica, op een heel ander niveau zit. Mexico werd 3 jaren geleden in Guatemala in de groepsfase verrassend door Suriname met 5-4 verslagen. Deze overwinning leidde uiteindelijk tot plaatsing voor de kwartfinale. Parmessar verwacht echter een heel ander Mexico bij deze editie.
Haïti is volgens hem een veredeld team van Canada. Het gros van de spelers is actief in de Canadese futsalcompetitie. De bondstrainer brengt in herinnering dat het niveau van de Canadezen, die na strafschoppen verloren van Panama, hierdoor het WK nog net misliepen. Panama was trouwens ook tegenstander van Suriname in de groepsfase in 2021. Het Midden-Amerikaanse land won de eerste ontmoeting groots van Suriname met 11-1.
Uitgaande van wat Canada in 2021 heeft laten zien verwacht Parmessar dat Haïti geen makkelijke opgave zal worden. “Het zijn geen kleine jongens, maar wij zullen er alles aan doen om ons doel te halen. Vorige keer hebben wij gestunt. Als iedereen gewoon doet wat hij moet doen en 105 % inzet geeft, denk ik wel dat het moet lukken.”
Marcelinho Plet en Lorenzo Donner zijn enkele van de nieuwelingen binnen de selectie. “Ik vind het leuk om erbij te zijn en wil mijn bijdrage leveren”, aldus een enthousiaste Plet. Hij gelooft dat Suriname een vuist kan maken. “Ik vind het een goed team. Wij kennen elkaar weliswaar niet zo goed, maar wij doen ons best en het zal iets moois worden.”
Plet heeft een mooie ervaring bij het nationaal team mogen opdoen. Hij verwijst naar het trainingsniveau, het spelen op een hoog tempo. “Het wordt een leuke ervaring om op een ander niveau te spelen”, zegt Donner. De jonge zaalvoetballer vindt het interessant om tegen grote landen te spelen. “Belangrijk is dat wij onze concentratie hoog houden, op elkaar vertrouwen en gewoon ons spel spelen waarin wij goed zijn.”
Donner is zich bewust van de druk op het huidige team naar aanleiding van de prestatie 3 jaren terug. Hij zegt dat de nieuwelingen echter zullen steunen op de ervaring van de oudere spelers, die ook deel uitmaakten van het succesteam. “Op basis van hun ervaring moeten wij leren en verder daarop voortborduren.”
Ook Donner heeft veel van zijn tijd bij de selectie geleerd. Hij noemt zaken zoals looppatronen, verschillende variaties bij het nemen van vrije trappen, 1-2-combinaties en het maken van duidelijke afspraken. “Alles is op een heel ander niveau.”
Resham Panchoe behoort net als Adams tot de oude garde. De doelverdediger vervulde met zijn reddingen een belangrijk aandeel in het succesverhaal van Suriname in 2021. “Wij hadden een goede ervaring met de vorige selectie en ik denk dat dit team ook zal groeien.”
De sluitpost is onder de indruk van de inzet van de nieuwe spelers. “Het was geen moeilijke taak. Met hard werken denk ik dat wij onszelf daar moeten gaan belonen. Wij weten al wat ons te wachten staat. Het is weer een ander niveau en wij moeten ons beste beentje voorzetten.”
Panchoe weet dat er druk zal zijn omdat de groepstegenstanders Suriname goed hebben geanalyseerd. Ondanks de moeilijkheidsgraad van de concurrenten gelooft de doelverdediger dat de Futsal Natio wel kans maakt. Dat zal volgens hem echter alleen lukken door hard voor elkaar te werken. “Er zullen altijd wat minpuntjes zijn, maar dat moeten wij als team corrigeren en ermee gaan groeien. Wij hebben 3 wedstrijden en moeten de volgende ronde halen.”
Volledige eindselectie:
Doelverdedigers:
Gillian Borgis, Resham Panchoe.
Veldspelers:
Ike Adams, Milano Pita, Lorenzo Donner, Jaeme Naana, Gillian Maatrijk, Marcelinho Plet, Rivaldo Plet, Vangelino Sastromedjo, Nazario Doesburg, Giovanni Blatz, Romeo Goelaman en Anthony Blijd.
*Technische staf:* Prishad Parmessar (coach), Derrick Garden (assistent-coach), Sovanna Tokromo (fitnesstrainer en fysio), Jelanie Saliem (Teammanager), Prewien Mankoe (arts) en Saeed Joemmanbaks (materiaalman).