Volgens het nieuw Burgerlijk Wetboek zullen personen die 18 jaar zijn en ouder, geen toestemming meer nodig hebben van hun ouders om te kunnen trouwen. Dit kwam dinsdag naar voren tijdens de behandeling van deze wet. “De minderjarigheidsgrens in het nieuw Burgerlijk Wetboek is 18 jaar”, zei minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie.
De bewindsman zei dat deze wetswijziging overeenkomt met de buurlanden van Suriname. Ook in de Westerse landen is 18 jaar de standaard leeftijd voor meerderjarigheid. Hij benadrukte wel dat de zorgplicht voor ouders ongewijzigd blijft en dat is tot en met 21 jaar. Deze leeftijd wijkt af van de meerderjarigheidsleeftijd van 18 jaar. “De achterliggende gedachte hierbij is dat personen van 18 jaar nog op school of op een opleiding zitten en dit proces willen we niet verstoren.”
DNA-lid Rabin Parmessar plaatste vraagtekens bij deze wijziging. Volgens hem wonen heel wat 18-plussers, die nog studeren, bij hun ouders. Maar nu kunnen zij zonder toestemming gaan trouwen, terwijl de zorgplicht tot 21 jaar is. “Hoe moet deze situatie bekeken worden?” “De Surinaamse situatie is anders dan in de Westerse landen.”
Ook collega-DNA-lid Mohammad Mohab-Ali was kritisch op deze wijziging. Hij haalde aan dat in het vorig Burgerlijk Wetboek personen tot 30 jaar toestemming nodig hadden van hun ouders om te kunnen trouwen, maar dit wordt nu gewijzigd naar 18 jaar. “Dus volwassenen van 18 jaar, die nog op de middelbare school zitten, kunnen gewoon trouwen.”
“Thuis komen en zeggen dat ze getrouwd zijn.” Hij meent dat door deze wijziging Suriname in de komende tijden meer echtscheidingen zal hebben. Hij wil weten hoe de religieuze organisaties hiernaar kijken.