Het Korps Politie Suriname (KPS) heeft woensdag 23 buurtmanagers aangesteld in verschillende buurten. De start hiervan is gedaan in Sunny Point. Het project is hier voortgezet om de buurtbewoners wederom een veilig gevoel te geven.
Volgens Henry Kia, landelijke coördinator buurtmanagement, is veiligheid niet iets alleen van de politie, maar ook van de samenleving.
Hij benadrukt dat de politie de buurtmanagers in de verschillende wijken zal brengen. “We hebben eerst voor deze buurt gekozen. We gaan geen agent brengen om achter mensen te rennen. Maar het is de agent die samen met de mensen gaat kijken hoe de buurt leefbaar en veilig gemaakt kan worden.”
In Sunny Point heeft de politie vaker klachten gehad van geluidsoverlast. “We staan hier op een plaats waar we huiswerkbegeleiding hebben. We hebben klachten dat auto’s hier parkeren met luide muziek, terwijl er les hier wordt verzorgd.” Het zijn zaken die de politie niet wil hebben. Wanneer er gesproken wordt over de jeugd, dan wordt er gesproken over het volk van morgen.
Hij wil dat deze gedragingen dus achterwege gelaten worden. De buurtmanager zal samen met de bevolking daar moeten werken aan oplossingen. Kia onderkent dat er niet genoeg buurtmanagers zijn, maar dat het KPS start met deze groep.
Volgens minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie is het concept van sociale controle in de verschillende buurten verbroken doordat buurtbewoners elkaar bijna niet meer vertrouwen of bang zijn dat er iets ergs kan gebeuren. Hij benadrukt dat de politie terugkomt in de buurten door middel van het buurt management concept.
Echter, hij wijst erop dat de overheid dit project al jaren heeft uitgevoerd. Amoksi zei dat hij toen ressortcommandant van Latour was, er toen buurtmanagers daar waren. Henry Kia was toen een van de buurtmanagers. Toen Amoksi minister werd, heeft hij Kia benoemd tot landelijke coördinator van het buurtmanagement. Hij ging over tot deze actie omdat Kia een veteraan buurtmanager is.
Volgens Mielando Atompai, voorzitter van de Surinaamse Politiebond, moet het project van de buurtmanagers beter worden. Hij wijst erop dat buurtmanagers contact moeten hebben met de organisaties die actief zijn in de buurten.
“Je kan geen buurtmanager zijn dan word je niet uitgenodigd bij sportactiviteiten. Dat wil zeggen dat de mensen je niet erkennen als buurtmanager.” Hij wees erop dat de buurtmanager ook in direct contact moet zijn met de districtscommissaris.
Waarnemend korpschef Ruben Kensen geeft aan dat de politie niet alleen de criminaliteit kan bestrijden. Daarbij is de hulp van de samenleving nodig. Hij raadde de buurtmanagers aan de kloof weg te werken tussen de politie en de burgers.
“Gaat u op in de gemeenschap. Praat met de mensen. Ook al gaat het goed, geef het signaal door aan de mensen”, aldus Kensen. Het korps zal kijken hoe de andere buurten of in welke ressorten er wederom buurtmanagers geplaatst kunnen worden.