“De nefrologen zijn nu on set. Alles is gereed om missies uit te voeren en er is continuïteit in het proces.” De woorden van nefroloog Keshawpersad Goerdat, vrijdag tijdens een persconferentie in het auditorium van het Academische Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Een team van deskundigen gaf uitleg over de succesvolle niertransplantatie missie welke binnen de afgelopen twee weken is uitgevoerd.
Vijf mensen zijn voorzien van een nieuwe nier. Een bijzonder belangrijke opmerking van de nefroloog, Keshawpersad was dat een niertransplantatie goedkoper is dan zich laten dialyseren. Hij verklapte dat het is gebleken dat heel veel mensen rond de leeftijd van vijftig jaar moeten dialyseren. De jongste bij de transplantatie missie was dertig jaar en de oudste was 64.
Top bijdrage
Professor Frederike Bemelman, van het Amsterdams Universitair Medisch Centrum zegt dat er een bijzondere bijdrage door het Surinaams team van specialisten is geleverd aan de transplantatie. Ze merkt op dat ze de patiënten die zich hebben overgeleverd aan het team van deskundigen heel moedig vindt.
Hoog niveau
Mirza Idu, transplantatie chirurg zegt enorm te zijn ingenomen dat de mogelijkheid nu weer bestaat om in Suriname een nier te laten transplanteren. Veiligheid is volgens hem van groot belang bij zulke ingrepen. De bedoeling is dat deze missies op het niveau plaatsvinden zoals het veiligheidsniveau in het buitenland. “Je doet het op de manier zoals het in het buitenland gebeurt en dat is een top niveau”. Er moesten naar zeggen van de wetenschapper heel veel middelen naar Suriname komen om de operaties gedaan te krijgen. Er is dus veel ondersteuning geboden. Dat is volgens hem terug te zien in de manier waarop de patiënten zijn genezen.
Vaatchirurg Vikash Chigharoe stelt dat hij dagelijks geconfronteerd raak met mensen die nierproblemen hebben. Hij stelt onvoorwaardelijk steun te zullen bieden aan dit project. “Verbetering van levenskwaliteit kent geen grenzen. We zijn klein begonnen met vijf transplantaties en gaan verder.” Alle begin is moeilijk volgens de arts, maar het is de bedoeling dat er gestreefd wordt naar continuïteit in dit proces om mensen te blijven helpen.
Kostenplaatje
Het kostenplaatje van de ingrepen bestaat volgens de directeur van het AZP, Claudia Marica Redan, uit drie componenten. Bij elkaar geteld is het heel traject tussen de achttien en twintig duizend euro per koppel. Dus per uitvoering van een operatie op de donor en ontvanger. Dit is inclusief de medicatie dat erbij hoort.
Er zijn goede afspraken met verzekeraars volgens Redan. Ze merkte op dat de opdracht die president Chandrikapersad Santokhi in oktober 2021 aan de medische sector in Suriname gaf om niertransplantaties uit te voeren, werkelijkheid is geworden. Ze stelt dat het niet bij gesprekken is gebleven. Er is ervoor gezorgd dat het team dat nodig was voor de missie bij elkaar is gebracht.