Onafhankelijk onderzoek moet komen naar de olievlek van 2022, welke in de Suriname rivier was veroorzaakt. Dit zegt milieuactivist Erlan Sleur in een gesprek met de redactie van Key News.
Wij spraken hem naar aanleiding van de ontwikkelingen met betrekking tot het winnen van de rechtszaak die oliemaatschappij Staatsolie tegen zijn organisatie, Stichting Foundation to Protect our Biodiversity Suriname (ProBioS), had aangespannen. Sinds kort is het rechterlijk vonnis, welk in februari 2023 is uitgesproken, ook uit. De redactie heeft daarvan een kopie onder ogen gekregen.
Sleur zegt verder dat de informatie van de olievlek via andere bedrijven is gekomen in plaats van de verantwoordelijke organisatie. Hij merkt op dat het jammer is dat het moest komen tot een rechtszaak. De milieuactivist zegt dat het gebleken is dat het gaat om aardolie die op de Surinamerivier dreef door de spil. Dit wordt alleen door Staatsolie gebruikt in de omgeving. Er waren dus voldoende aanwijzingen dat het om de oliemaatschappij ging.
De milieuactivist zegt verder dat het ook belangrijk is om precies te weten waar het mis is gegaan, waardoor de olievlek is ontstaan. Hij merkt verder op dat er naar oplossingen gezocht moet worden. Sleur zegt dat de zaak gewonnen is, maar de samenleving en alle belanghebbende instanties erop moeten toezien dat soortgelijke zaken die schadelijk zijn voor het milieu niet meer plaatsvinden.
“Als Staatsolie een houding heeft kunnen aannemen waarbij zij zichzelf niet verantwoordelijk opstellen en andere oliemaatschappijen waarmee het bedrijf werkt dit door hebben, kunnen die zich ook op die wijze gaan opstellen”, meent de activist. Hij geeft aan dat het wereldwijd bewezen is dat grote bedrijven deze houding hebben aangenomen in landen waar die werken.
Het staatsbedrijf had vorig jaar naar aanleiding van een persconferentie die in oktober is gehouden door ProBioS, Erlan Sleur en Kenneth Sukul een rechtzaak aangespannen. Sleur en Sukul hadden aangegeven dat uit hun eigen onderzoek Staatsolie verantwoordelijk gesteld zou moeten worden van de olie spil, echter zegt het staatsbedrijf niet eens te zijn met de uitspraken en staat erachter dat de veroorzaker van de olie mors wordt opgespoord en de nodige verantwoordelijkheid voor de schade neemt.
Op 7 oktober 2022 heeft een bedrijf aan de Surinamerivier bij de Maritieme Autoriteit Suriname de melding gedaan van olie op het water. Het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) heeft op 12 oktober de leiding genomen in het onderzoek naar de oorzaak en het opruimen van de mors.