De trekkersgroep achter de ‘Alles plat‘ protestactie hebben in een persconferentie duidelijk gemaakt, waarvoor de acties van vrijdag 24 maart eigenlijk waren. “Ik heb het gevoel dat men eigenlijk niet zo goed begrijpt waarom we op straat zijn gegaan en waarvoor”, zegt Rashly Resida, een van de trekkers.
De actie van 24 maart is volgens de groep een succes en hebben zij hun doel bereikt. Er is een concept kieswet ingediend en de voorzitter van de Nationale Assemblee heeft deze in ontvangst genomen. De wet is geschreven door jurist Jennifer van Dijk-Silos. Een van de eisen van de groep al voor de actie begon, is dat DNA alle andere wetten aan de kant moest schuiven en de wet voor een nieuwe kiesstelsel moet bespreken en maken. “In een voorgesprek met de voorzitter van DNA hebben zij aangegeven dat zij reeds met de voorbereidingen zijn gestart en dat zou twee maanden duren. Nou hebben wij ze geholpen en hebben een conceptwet ingediend om zo de tijd voor ze in te korten”, zegt Marge Getrouw, ook een van de trekkers van de groep.
Resida maakt duidelijk dat ze nog steeds liever de regering zien gaan, want de mening is nog steeds dat regering Santokhi voor eigen belang daar aanzit. “Maar we kunnen de regering niet naar huis sturen en dan zijn zaken niet in place, zoals dat van ons kiesstelsel”, merkt Resida op. Randall Feller, een andere trekker binnen de groep, is er voorstander van dat het kiesstelsel gewijzigd moet worden, echter geeft hij aan dat hij toch nog niet eens is met alle zaken in het concept dat zij hebben ingediend. “Het benoemen van een DC moet niet meer door de politiek gebeuren, maar dat het volk zelf kiest wie zij as burgervader of moeder willen hebben voor hun district”, zegt Feller.
Volgens Getrouw heeft DNA ongeveer een week de tijd om het conceptwet te behandelen. Als zij na 1 april nog niets hebben kunnen veranderen aan de wet, dan zal de groep door gaan met de acties. “We gaan nog niet prijsgeven hoe dat eruit zal zien”, merkt Resida op. Het staat in elk geval vast dat de groep de parlementariërs voor verantwoording zal oproepen als datgene wat zij vragen niet lukt.
Het is de groep aardig gelukt om de relschoppers ver weg te houden van de protestacties op 24 maart en blikken zij dik tevreden op de mensen die zich hebben gehouden aan de regels. “We hebben ook voor aanvang van de acties gezegd dat als er mensen aanwezig zijn met andere intenties, zij niet daar moesten zijn maar weg moesten gaan”, zegt Martin Atencio, activist en ook betrokken bij de groep. Er dreigde een uitspatting te komen, een van de aanwezige relschoppers trachtte de groep op te zwepen, echter is dat niet gelukt want de trekkersgroep heeft de man tot bedaren kunnen brengen.
Bij het indienen van de petitie zijn slechts 4 mensen van de groep naar binnengegaan, echter begonnen de mensen toen te schreeuwen achter de drang hekken. De activisten waren van mening dat de mensen vooral boos waren, omdat zij niet dichterbij konden komen naar het DNA-gebouw. “De mensen werden belemmerd om het gebouw van ons volk te benaderen. Dat kan toch niet”, merkt Atencio op. De mobiele eenheid van de politie kwam kort daarna in actie en hebben het zekere voor het onzekere genomen. “Wij schrokken toen wij naar buiten kwamen en zagen al die mannen in pakken en gummie stokken. Juist ga je die mensen provoceren en worden ze agressief, maar gelukkig is het niet uit de hand gelopen”, zegt Getrouw.
Nadat het conceptwet is ingediend, heeft de trekkersgroep nog het een en ander kunnen voorhouden aan de menigte en hebben daarna ook duidelijk gemaakt dat de protestactie officieel was gestopt. Dit gebeurde rond 12 en 1 uur. “We hebben aan de autoriteiten duidelijk gemaakt dat wij niet meer verantwoordelijk zijn voor de mensen en dat zij niet behoren tot onze achterban. We gaan het niet toelaten dat men het voor ons gaat verpesten”, merkt Getrouw op.