Om de vele uitdagingen die de ontwikkeling van de agrarische coöperaties in Suriname te doorstaan, moet er een eenheid gevormd worden. Dit hebben sprekers vrijdag onderstreept tijdens een training ter bevordering van deze branche.
Nathalie waal, vertegenwoordiger van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport, benadrukt dat er ook gedacht moet worden aan de sociale aspecten bij capaciteitsversterking ten behoeve van agrarische coöperaties. Ze geeft aan dat de aanpak van het landbouw gebeuren een totaal andere aanpak behoeft om verdere groei te bewerkstelligen.
Waal geeft verder aan dat de landbouwers in de kustvlakte andere aanpak moeten toepassen in vergelijking met de collega’s in het binnenland. John bliek, vertegenwoordiger van de internationale arbeidsorganisatie (ILO) zegt dat er vooral als producent samengewerkt moet worden om een kans van slagen te hebben op de internationale markten.
Bliek geeft aan dat als het aankomt om werkgelegenheid binnen coöperaties, bijna 10 procent van de wereldbevolking op een of ander manier werkt voor deze partnerschap. Hij stelt dat het een heel belangrijke schakel is voor arbeidsplaatsen. Soedeshchand Jairam, directeur Landbouw van het ministerie van Landbouw, zegt dat om de voedselvoorziening en de voedselkwaliteit te verhogen, er gewerkt wordt aan het stimuleren van de gehele sector.
“Een van de belangrijke factoren die daartoe kan bijdragen is natuurlijk het versterken van de coöperaties.” De directeur geeft aan dat het in de agrarische sector zo is dat factoren een rol spelen die je niet in de hand hebt. “Het risico is enorm groot.” De risico’s kunnen variëren van teveel regen tot te lange droogte, ziekte, plagen maar ook prijsschommelingen van input tot product.
Jairam geeft aan dat het nodig is coöperaties te hebben om de risico’s te gaan verkleinen, vandaar het departement van LVV, een afdeling coöperatie wezen heeft gehad. “De afdeling heeft een bijzonder goede bijdrage geleverd in het verleden”, geeft de directeur aan. “We hebben heel veel coöperatie gehad en hebben nog steeds, maar een deel is slapend”, benadrukt de functionaris.
Er waren veel van deze organen in Nickerie, maar ook in de fruitsector. Er zijn een heleboel factoren die hebben geleid tot de achteruitgang. Om deze redenen zegt de directeur nog meer respect te hebben voor de SAMAP voor het opzetten van een programma en training om de coöperaties te versterken qua capaciteit en bepaalde nieuw leven in te blazen. “Het is nodig om mee te gaan met de ontwikkelingen want de sector is heel erg dynamisch.”