Het Asycuda-systeem is de laatste dagen weer niet optimaal operationeel. Hierdoor leiden importeurs enorme verliezen. Dit zegt Arun Hindori, voorzitter van het Platform Levensmiddelen Importeurs in Suriname (PLIS).
Hindori haalt aan dat door het uitvallen van dit systeem de geïmporteerde goederen langer opgeslagen blijven op de haven, waardoor de importeurs veel meer opslagkosten moeten betalen. Deze kosten worden soms doorberekend in de prijzen van de goederen, maar niet altijd gebeurt dat. “Als de prijzen te hoog zijn, dan zullen de goederen niet verkocht worden. De importeurs zullen dan verliezen leiden, wat niemand wil.” Dus de kosten voor de opslag moeten de importeurs halen uit hun winstmarges. Hij zegt dat er vooralsnog geen sprake is van schaarste aan levensmiddelen, maar als het systeem te lang buiten werking blijft dan kan er wel schaarste ontstaan. “Wij hopen dat dit niet het geval is.”
In bepaalde wijken zijn er geen aardappelen en uien te vinden, terwijl in andere wijken het wel beschikbaar is. Doordat er Navratri (Hindu-feest) is, waarbij veel aardappelen en uien worden gebruikt, kan er in bepaalde wijken een tekort ontstaan. De afgelopen dagen heeft het Asycuda-systeem ook niet optimaal gefunctioneerd, wat ervoor gezorgd heeft dat in bepaalde wijken de levering van deze levensmiddelen niet op tijd plaats kon vinden. Hierdoor is er sprake van een tekort. Meent Hindori.
In augustus maakte de regering reeds bekend dat zij het Asycuda-systeem zouden upgraden. In een berichtgeving van de Communicatie Dienst wordt aangegeven dat de upgrade van het systeem goed is verlopen en sterk beveiligd zou zijn. De upgrade was vooral bestemd om het systeem van de douane verder te beveiligen. Het Asycuda-systeem is een geautomatiseerde faciliteit voor het verwerken van douanegegevens en draagt zorg voor een vlotte afhandeling van de procedures bij import en export.
Het systeem is verschillende keren uitgevallen vanwege verouderde servers. “We hadden te maken met hardware-issues en we konden zelfs geen warranty meer inkopen”, zegt Derrick Hanenberg, vicevoorzitter van de presidentiële werkgroep Upgrade Asycuda-systeem. Besloten werd om een migratie te plannen, hetgeen is gebeurd op 29 september jongstleden, waarna het systeem op 2 oktober weer bereikbaar was.
Gedurende de migratie is de database verplaatst vanuit de servers van de douane, die gevestigd zijn op de Nieuwe Haven, naar het datacenter van e-Gov. Hanenberg spreekt van “een veel betere hosting voor de komende jaren, nieuwe servers en een goede fail-over systeem”. Hij zegt dat de uitval van de afgelopen jaren voor veel irritatie zorgde. “Nu zijn we op nieuwe servers en die bieden ons de mogelijkheden om een paar jaar rustig verder te gaan zonder al te veel failures.” De redactie van Key News verneemt dat enkele inklaarders door de migratie hun laatst ingevoerde werkzaamheden niet kunnen inklaren, omdat ze als niet verwerkt zijn aangegeven in het systeem.
Hierdoor ontstaat er een grote achterstand voor de inklaarders en de importeurs. “De kosten zullen verhaald worden op de consumenten, want wie gaat de kosten betalen voor de containers die langer dan normaal moeten staan op de haven”, werpt een inklaarder op. Het is voor zowel importeurs als inklaarders geen ideale situatie te noemen. Vooralsnog is er nog geen gedegen oplossing. “We staan elke dag op haven te onderhandelen met de douane. Alleen de douane-inspecteur is bevoegd om je een brief te geven om toch je container te kunnen lossen en laden, maar ook dat gaat met names en faces”, aldus een inklaarder.