De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) geeft in een verklaring aan dat zij na evaluatie de boycot tegen vicepresident Ronnie Brunswijk beëindigen. “De boycot wordt opgeheven, met verwijzing naar ernstige kanttekeningen van de SVJ-leden, die zowel in deze verklaring aan de samenleving als tijdens een ontmoeting met de regering kenbaar gemaakt en besproken zullen worden”, geeft de SVJ-verklaring aan.
De journalisten boycot kwam in eerste instantie nadat journalist Jason Pinas hardhandig werd aangepakt door de lijfwachten van de vicepresident voor tot nu toe onduidelijke redenen. Deze handeling wordt gezien als een “laffe en brute schending van de persvrijheid”. In de evaluatie van de journalisten is gebleken dat een groep journalisten voorstander waren van een aangepaste vorm van de boycot handhaven, maar een merendeel heeft bepaald de actie te beëindigen.
Volgens de leden van de SVJ is er “een duidelijk signaal afgegeven dat de media en journalisten het schenden van grondrechten en onfatsoenlijke gedrag niet accepteren en ook niet wijken voor bedreigingen”, aldus de SVJ. De boycot heeft als doel gehad herhaling van ongepast gedrag tegen journalisten in de toekomst te voorkomen.
Ondanks de tevredenheid en opschorten van de boycot geven de journalisten aan dat er “nog steeds geen zelfcorrectie of een corrigerend optreden heeft plaatsgevonden, noch vanuit de vicepresident, noch vanuit de president.” De SVJ vindt het jammer dat het accent van de schending in deze is verlegd naar alleen het optreden van de veiligheidsagenten, tegen wie een strafrechtelijk proces plaatsvindt. “Het uitblijven van deze zelfcorrectie heeft mogelijk geleid tot onfatsoenlijk en rechten-schendend gedrag van individuen in de samenleving.”
De SVJ spreekt met het beëindigen van de boycot en met verwijzing naar de kanttekeningen van haar leden, haar bezorgdheid uit over de gang van zaken en doet nog eens een beroep op de autoriteiten om erop toe te zien dat zowel in eigen gelederen, als door personen in de samenleving, de burgerlijke grondrechten worden gerespecteerd en nageleefd.