De grenspolitie van Frans-Guyana (STPAF) heeft op woensdag 17 januari 2024 een Surinaamse kano op de Marowijnerivier onderschept. De boot was beladen met smokkelwaar, bedoeld voor illegale goudkampen in het buurland, zo meldt de Police National de la Guyane op haar Facebookpagina.
De politie heeft zowel de boot als de motor en de goederen in beslag genomen. Onder de in beslag genomen items bevonden zich 400 liter brandstof, enkele kilo’s levensmiddelen, een generator, een motorpomp en diverse machine onderdelen.
Naast het feit dat de Franse autoriteiten een streng beleid hanteren tegen de illegale goudsector, voeren ze ook een meersporen beleid. Regelmatig worden speciale operaties opgezet om illegale goudkampen op te sporen en te vernietigen. Machines, vervoersmiddelen en persoonlijke bezittingen worden niet ontzien en zowel goud als kwik worden in beslag genomen. Het doel is om de financiële schade voor goudzoekers dusdanig hoog te maken dat ze ontmoedigd raken om opnieuw te proberen.
Illegale goudzoekers die ter plekke worden aangetroffen, worden gearresteerd en beboet. In het geval van buitenlanders zonder de benodigde papieren worden ze ook in vreemdelingenbewaring genomen. Een andere methode van de autoriteiten is om door middel van strikte controle op wegen en rivieren de toevoer van brandstof, levensmiddelen, machineonderdelen en andere benodigdheden zoveel mogelijk te voorkomen.
Doordat het in vergelijking met Suriname moeilijk is om in Frans-Guyana grote aankopen te doen voor goudoperaties, zijn illegale goudzoekers aangewezen op Suriname. Dagelijks zorgen boten op de Marowijnerivier onopgemerkt voor de bevoorrading van de goudkampen. Het is echter niet altijd eenvoudig om smokkelboten te onderscheiden van boten die zorgen voor bevoorrading van winkels en goudkampen aan de Surinaamse oever.
De boten bevaren de hele dag de Marowijne- en Lawarivier. Zolang ze de grens niet oversteken, blijven ze buiten het bereik van Franse patrouilles. Gezien de uitgestrektheid van de grens is continu controle onmogelijk, waardoor smokkelaars altijd wel een geschikt moment en locatie weten te vinden om de grens over te steken en snel hun smokkelwaar op de Franse oever te lossen. Als ze worden betrapt is de schade groot, maar de kans op betrapping is relatief klein.
Illegale goudzoekers die toch het risico wagen in Frans-Guyana proberen met minimale investeringen binnen betrekkelijk korte tijd voldoende goud te vinden. Mocht een operatie hen treffen, dan hebben ze in ieder geval iets overgehouden om opnieuw te proberen, ondanks de schade aan het milieu en het risico op faillissement. Het blijft een voortdurend kat-en-muisspel tussen illegale goudzoekers en de autoriteiten.