Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) heeft een bezoek gebracht aan de werkzaamheden te Kroonenburg en aan de dijk aan de Brantimakaweg.
Momenteel wordt er een hulpdam gebouwd, omdat de dijk het op verschillende locaties heeft begeven. De minister oriënteerde zich in het gebied nadat bekend was geworden dat landbouwers hun gronden onder water zijn gelopen.
De landbouwers hebben grote schade geleden en zijn van mening dat het mangroveproject geen hulp heeft geboden zoals beloofd. Met de dambreuk is het zoutwater binnengedrongen en is van velen de aanplant verpest. Voor Fabian Esajas gaat het om een aanplant van 800 markoesa bomen.
Esajas zegt dat de mangrove bomen die geplant waren door professor Naipal geen oplossing hebben gebracht. “Het zoutwater is niet goed voor mijn aanplant.” Esajas trok vorig jaar aan de bel, want hij was niet eens met de aanpak van Naipal, omdat het zijn inziens niet effectief was. Hij gaf toen aan dat de mangrove bomen die binnen het eerste project van Naipal waren geplant te Weg naar Zee niet gegroeid zijn zoals hij had gehoopt.
Naipal is sinds 2015 bezig met de aanplant van mangroves langs de kust te Weg naar Zee. Alvorens de mangroves geplant kunnen worden, heeft de professor kwelders gemaakt van bamboe om de modder en het landmateriaal dat aan het wegspoelen is, tegen te houden. De mangrove op haar beurt zou land afkalving moeten tegenhouden. Echter hebben de landbouwers uit het gebied daar bitter weinig van gemerkt.
Volgens Satish Koemar Bhagwandin, hoofd van Kust-, Rivier- en Natuurbeheer, is de dambreuk te wijten aan de hevige golven van de afgelopen periode. “De bestaande dam is niet meer weerbaar tegen de grote golven en dit zorgt voor zware erosie. Indien de dijk niet wordt aangepakt, zal het zoutwater binnentreden met als gevolg dat het gebied verzilt. Door verzilting zullen de gewassen van de landbouwers verdwijnen”, aldus Bhagwandin.
Minister Nurmohamed gaf aan dat erosie een gevaar vormt voor de oevers. “Vanwege klimaatverandering en hoge waterstanden in geheel Suriname, moeten de zee- en rivierdijken verhoogd worden. Ook de pompgemalen en sluizen worden vernieuwd. Er is geen andere keus dan over te gaan tot een andere vorm van kustbescherming om de golfslagen te minimaliseren”, aldus de bewindsman.