In navolging van recordkampioen Styx heeft nu ook titelverdediger Super Five zich niet aangemeld voor deelname aan het competitiejaar 2024. Het is al het tweede opeenvolgende jaar dat de kampioen van het voorgaande seizoen zich niet heeft ingeschreven.
Styx heeft zich inmiddels voor het tweede jaar op rij niet aangemeld, terwijl nu ook Super Five er de brui aan geeft. De laatste jaren hebben heel wat zaalvoetbalclubs, na goede prestaties in voorgaande jaren, zich niet meer ingeschreven.
Key News benaderde Super Five coach, tevens bestuurslid Ibrahim Ramahi, voor een reactie waarom zijn ploeg zich niet heeft aangemeld. Uit het gesprek blijkt ontevredenheid over de gang van zaken bij de Surinaamse Zaalvoetbalbond (SZVB). “Waarom denk je dat Styx en Makka Boys bijvoorbeeld er allemaal uit zijn? Het is niet zomaar toch, er is altijd een reden. De fout is bij het bestuur”, aldus een teleurgestelde Ramahi.
Hij verwijst naar het vorige competitiejaar, waarbij niet duidelijk was welke geldprijs de kampioen zou ontvangen. “Alles ging bruya (verwarrend) en het bestuur is ook helemaal bruya”, aldus de Super Five-bestuurder. Hij meent dat de premie voor de kampioen bijvoorbeeld slechts een druppel op een hete plaat is. “Je kan niets ermee doen en die jongens zelfs er niet mee verrassen.”
Verder wijst hij op de slechte planning vanuit de zaalvoetbalorganisatie, waarbij de bedrijven- en reguliere competitie elkaar overlapten. Ramahi vindt dat de bond onmogelijk eerst bedrijvencompetitie wedstrijden vóór bijvoorbeeld hoofdklasse ontmoetingen kan plannen. Heel wat spelers vertegenwoordigden namelijk hun werkgever en speelden vaker op dezelfde avond ook nog voor hun club in de respectieve klassen. “Dat bracht een hele verwarring. Je kan niet een bedrijvencompetitie de voorkeur geven boven de hoofdklasse, want die spelers raken vermoeid en dan speel je de play-offs.”
Ook de mindere optredens van de arbiters stuitten hem tegen de borst. Hij vindt dat ploegen gedupeerd worden door beslissingen van de officials tijdens wedstrijden. Naar zeggen van Ramahi heeft de Super Five-leiding de bovenstaande problemen 2 jaren lang moeten verdragen. “Ik dacht dat het beter zou worden of de premie meer zou worden, maar helemaal niets. Ik denk dat de competitie meer voor die SZVB-bestuurders interessant is. Zij maken geld en laten ons aan ons lot over”, vindt Ramahi.
Naar verluidt is aan de SZVB gevraagd hoeveel het bedrag voor de winnende ploeg dit jaar zou bedragen. “Weet u wat ze zeiden: ‘ja jullie moeten eerst inschrijven en na alle inschrijvingen kunnen wij erover praten.” Ramahi meent dat de bond geen competitie kan aanvangen zonder een beeld te hebben van de prijzenpot. “Dat is het eerste wat je gaat regelen als je een competitie draait. Voor zo een grote competitie vraag ik me af waar gaat al het geld?”, zo stelt hij een retorische vraag. Ramahi benadrukt dat het voor teams heel zwaar is om aan een competitie deel te nemen. “Weet je hoeveel geld wij investeren en uiteindelijk kunnen wij niet eens de gemaakte uitgaven dekken.”
De lancering van de Suriname Major League (SML) heeft het tij ook doen keren binnen de zaalvoetballerij. Naar verluidt krijgen heel wat voetballers actief in de SML geen toestemming meer om te mogen zaalvoetballen. “Een heleboel jongens hebben bij mij geklaagd”, vertelt Ramahi. Hij weet dat een aantal SML-voetballers zich hebben ingeschreven voor deelname aan de futsalcompetitie, “maar uiteindelijk ga je zien dat die jongens toch niet mogen spelen van hun clubeigenaars. Het is een beetje moeilijk.”
De Super Five-bestuurder zegt dat indien het SZVB-bestuur beter kan communiceren en betere prijzengelden op tafel kan leggen zijn ploeg een terugkeer zal overwegen. Voor nu staat in ieder geval vast dat zij dit jaar niet zullen meedoen. Key News heeft ook geprobeerd SZVB-voorzitter Riaz Habiboellah te spreken, maar hij reageerde niet op het verzoek dat tot tweemaal toe werd gedaan.