Het Suriname Performing Arts Festival wil het Winti geloof uit de negatieve sfeer halen. Dit zegt Shanavon Arsomedjo van de organisatie. In augustus wordt de derde editie van dit festival in Suriname gehouden.
Het hoogtepunt van het festival is de theatervoorstelling ‘Kormantse’, waar de Kromanti Winti centraal staat. “Wat heel belangrijk voor de organisatie is, is dat wij willen dat het wintigeloof uit de negatieve sfeer wordt gehaald. Wanneer mensen Winti horen, dan denken zij meteen aan bonu. Maar Winti en bonu zijn niet hetzelfde. Dat is wat wij de mensen willen bijbrengen.”
Bezoekers van de voorstelling zullen volgens Arsomedjo meer te weten komen over de Kromanti Winti en de personen die deze Winti hebben. “Kom je naar deze voorstelling, dan zul je ook meer informatie krijgen en Winti op een positieve manier benaderen. Winti is niet slecht. Net zoals de Christenen het beeld van Jezus en Maria aanbidden, zo heeft de Winti ook zijn eigen manieren waarop het geloof wordt beleden”, aldus Arsomedjo.
Het hoogtepunt van de derde editie van het Suriname Performing Arts Festival (SPAF) is de theatervoorstelling “Kormantse”. Deze voorstelling is al in Nederland gehouden, maar in Suriname wordt lokaal talent aan de cast toegevoegd. “Dansers van Be Your Own Hero hebben ook een rol in de voorstelling”, zegt Shanavon Arsomedjo.
Het festival is een samenwerking tussen Untold, Be Your Own Hero en Black Harmony. Deze organisaties hebben het festival op touw gezet omdat zij een behoefte zagen aan een cultureel festival. “Het festival is om een podium te creëren voor Surinaamse muzikanten, zangers en dansers. Het is altijd belangrijk dat je vanuit jouw organisatie een podium gaat creëren, een bepaald houvast voor dansers, zangers en muzikanten, waar ze naar kunnen uitkijken en meedoen”, zegt Rivelino Ligeon, directeur van Be Your Own Hero. “Het festival is eigenlijk nodig omdat er weinig in Suriname wordt gedaan als het gaat om performing arts.” Arsomedjo voegt toe dat het festival een uitwisselingsmoment is.
Bij deze editie zal uitwisseling van kennis plaatsvinden met vier lokale groepen. Het gaat om Mila Mofu, het Mannenkoor Harmonie, Naks Wan Rutu en The Mystikalz. Andere groepen mogen zich opgeven voor deelname aan workshops. Arsomedjo zegt dat het festival uniek is, omdat er te leren valt over de Afro-cultuur. “Je leert bij elke editie weer iets nieuws over de Afro-cultuur.” En dan geldt dat niet alleen voor de organisaties die deelnemen (aan de uitwisseling en workshops), maar ook voor de bezoekers van de voorstelling. Als deel van de uitwisseling gaat Be Your Own Hero ook jaarlijks naar Nederland op uitnodiging van Untold.
Kormantse wordt opgevoerd op 15, 16 en 17 augustus in het On Stage theater.