Colakreek, een begrip niet alleen voor de lokale bevolking, maar ook voor toeristen. Doch, als je rondkijkt op een zaterdag, is het niet de Colakreek die men van vroeger kent. Er zijn wel enkele bussen en toeristen die rondlopen, maar zo druk lijkt het niet meer te lopen.
Sedney Fiedries, die al langer dan 5 jaar als beheerder werkt van Colakreek zegt dat het een moeizame opstart is geweest, sinds de maatregelen zijn versoepeld. Sinds vorig jaar november konden de poorten van het grootste vakantieresort in ons land opengaan, maar zo vlot ging het niet. “We hebben echt 2 jaar lang stil gezeten en de onkosten lopen verder op.
We hebben ook niet zoveel personeel meer, maar het terrein is groot en moet onderhouden worden”, geeft Fiedries aan. Het is mei en normaal zou het water wat hoger staan, echter komt het op vele plekken tot de kuiten en sommige plekken zijn soms helemaal droog. “Dankzij de regen die we nu hebben is er soms op enkele plekken nog wat water, maar mensen zeggen inderdaad dat Colakreek geen water heeft”, zegt Fiedries.
De sluis van Colakreek is sinds 2020 bij een overstroming gebroken, daarom staat het nu bijna droog. Een groot deel van Colakreek stond onderwater. “Zelfs een gedeelte van de plateaus en bepaalde bruggen die de eilandjes met elkaar verbinden zijn bijna allemaal weggespoeld door de overstroming”, zegt Fiedries. Alle planken en materiaal die is meegenomen door het water zijn bij de sluis blijven liggen. “Dit heeft dus gemaakt dat de sluis nu kapot is.” Hierdoor kan het water niet worden afgesloten en stroomt dus weg.
Er is enigszins wel voor een noodoplossing gezorgd en zijn er grote zandzakken geplaatst enkele meters voor de dam, “om toch een beetje water tegen te houden, zodat er toch nog wat water in de kreek is.” De bordjes op de verschillende plekken die de normale waterstand aangeven kloppen dan niet meer. “Waar er 1.60 meter aan water moet zijn, is er nu veel minder. Als je ook kijkt naar ons wit zand is dat ook voor een groot deel weggespoeld door de overstroming. De kleibodem onder het witte zand ligt echt niet ver.”
Positieve kijk
Toch ziet Fiedries een positieve kant, ondanks Colakreek bijna zonder water ligt. “Eigenlijk is het nu ideaal voor ouders die met kleine kinderen willen komen zwemmen. Natuurlijk ga je nog wel moeten letten op de kinderen, maar er is minder risico”, merkt Fiedries op. Behalve het zwemmen biedt Colakreek ook nog andere activiteiten vult Fiedries meteen aan. “Mogelijkheden tot een boswandeling zijn er nog. Men kan van de natuur en de dieren genieten op hun wandeling. Ook vooral voor de ouderen die echt tot rust willen komen is er zeker een tent of een hangmat te vinden.” Fiedries gaat ook in op de verschillende boomsoorten die te zien zijn op de boswandeling. “Er zijn zeker 72 bomen en een groot deel zijn medicinale bomen. We hebben een savanne educatie centrum, waarvan de bezoekers gebruik kunnen maken.”
Inleveren
Tijdens de pandemie waren de poorten van Colakreek gesloten, maar gesloten poorten betekend dan ook geen inkomsten voor het ressort. “Geen inkomsten is natuurlijk moeilijk als je personeel moet betalen”, zegt Fiedries. De vaste lasten zoals stroom, water en internet gaan gewoon door. Behalve de vaste lasten heeft het personeel in goodwill een deel van hun salaris opgeleverd tijdens de pandemie. “Om toch in leven te blijven hebben we ervoor gekozen om een gedeelte van ons salaris in te leveren. We hebben allemaal gezinnen en moesten overleven. We konden ons volle salaris hebben opgevraagd, maar dan zit je binnen een korte tijd ook zonder salaris, want er komt geen geld binnen.” Gelukkig ontvangen zij nu normaal hun salaris.
Nieuwe sluis
“Het kost een aardig bedrag om de sluis zo goed als mogelijk te repareren”, geeft Fiedries aan. Maar een uitspraak doen over wanneer deze eindelijk gerepareerd zal zijn, durfde Fiedries niet te doen. “Dat laat ik in elk geval aan de leiding over, maar dat de sluis kapot is is geen onbekend verhaal bij de leidinggevenden,” zegt Fiedries. De directie van Mets Travel & Tours onder wie Colakreek valt, is wel op de hoogte van de staat van het park. In een gesprek met Key News gaf Emanuel Scheek directeur van Mets Travel & Tours aan, niet helemaal te weten wat de staat is van Colakreek. Wel geeft hij aan dat er voor een tijdelijke oplossing is gezorgd, zodat er toch nog wat water in de kreek is.
“We hebben een tijdelijke dam opgeworpen met zandzakken om ervoor te zorgen dat het water op een acceptabel niveau komt te liggen in de kreekjes van Colakreek”, geeft Scheek aan. Scheek vertelt dat de hevige regenval het moeilijk maakt om de sluis te kunnen repareren. “Het ligt wel in bedoeling dat als de droge tijd aanbreekt, een assessment te maken en op zoek te gaan naar een duurzame oplossing voor de gebroken sluis.”
Fiedries hoopt dat er zo gauw mogelijk geld vrij komt om de sluis te repareren, omdat hij toerisme ziet als een potentie om een grootverdiener te kunnen worden voor ons land. “Mensen zijn twee tot drie jaar thuis gebleven en willen op reis. Ze moeten komen, maar dan moeten we ze ook goed worden ontvangen.” Ook de grote droge tijd is een zorg voor Fiedries, want de kans is groot dat het water nog lager kan komen staan als de sluis niet wordt gemaakt. “We gaan de poorten wel gewoon openhouden, maar als er geen water is dan kan men inderdaad niet zwemmen. Het is dan jammer voor de kinderen die willen zwemmen.”