“Wat zie je daar? Wat kon ze beter hebben gedaan”, vraagt Yvonne Karels-Helslijnen van Saga Interproject Suriname tijdens een trainingssessie met een aantal peuterleidster, werkzaam bij peuterscholen, kinderopvang en créches
Play, discover & learn is een stimulatieprogramma ontwikkeld door Saga Interproject, gericht op peuters en hun ouders. Het curriculum bestaat uit negen thema’s die zijn opgedeeld in verschillende lessen, ondersteund door educatieve films. Naast het stimulatieprogramma voor peuters is er ook een Parenting Programma voor ouders.
Saga Interproject Suriname heeft zaterdag 6 augustus de training gehouden voor de peuterleidsters. Op 20 augustus wordt de laatste training gehouden.
Dit pilotproject dat wordt gefinancierd door Unicef, moet de peuterleidsters de nodige handvatten aanreiken om de kinderen die zij opvangen gerichter te stimuleren. “De peuterleeftijd is een cruciale periode in het leven van een kind en wij moeten ze een goede stimulans geven”, zegt Karels-Helslijnen over het project dat tot eind september loopt. Het is de bedoeling dat er geregeld contact wordt onderhouden en dat voor volgend jaar terugkomdagen worden gepland om te kijken hoe de peuterleidsters het geleerde toepassen.
Aanscherpen
Voor Marianne Djojodikromo, directeur van de Teddy Beertjes, is het een goed moment geweest om de vaardigheden van haar peuterleidsters aan te scherpen. “Er zijn zeker genoeg handvatten die wij kunnen gebruiken om beter aan de ontwikkeling van onze kinderen te werken en ook beter met ze te communiceren”, zegt zij enthousiast. Ze haalt twee mappen tevoorschijn en toont de verschillende thema’s, lessen en richtlijnen die zij kunnen gebruiken om de kinderen adequate begeleiding te geven. “Het is geen knippen, plakken en kleuren alleen. Het is ook de lessen interactief en leuk maken voor de kinderen en ook leren hoe zij bijvoorbeeld een mening zouden kunnen formuleren”, zegt Djojodikromo.
Ouder participatie
Raisherie Gajadien zegt dat zij met de lessen een beter programma kan samenstellen voor haar kinderen en ook verder kan gaan werken om ouderparticipatie op gang te brengen. Zelf heeft zij gelukkig wel ouders die proactief zijn, alleen moet het bij het plannen wat beter aangepakt worden. “Door het beter kunnen opstellen van een programma. En bij de intakegesprekken wordt de ouders al voorgehouden dat zij rekening moeten houden met ouderparticipatiedagen en andere activiteiten. Wij geven de ouders alvast mee dat hun participatie gewenst is”, zegt Gajadien. Karels-Helslijnen vult aan dat de peuterleidsters ook hebben geleerd dat zij eventueel video’s kunnen sturen naar de ouders, zodat die zien wat de crèche of opvang met de kinderen aan het doen is. “We hebben bij sommige al gezien dat daar de participatie van ouders verdubbeld is.”
Gajadien onderkent dat de mindshift bij de ouders nog moet komen. “Het is niet meer een opvang waar iemand een paar uurtjes op je kind let, maar zij geven de basisontwikkeling mee aan je kind.” Het besef moet volgens Sandjieta Kromodirjo ook op gang komen bij de ouders. Zij hoopt dat met de nieuwe programma’s voor de kinderen zij dit ook leren beseffen. “We weten dat het moeilijk gaat en je moet ook rekening houden met het feit dat ouders werken, maar het besef komt wel op gang.”
Impact pandemie
Van de Covid-19-pandemie hebben de crèches en opvang die hebben deelgenomen niet echt veel ‘last’ ondervonden, als het gaat om opdrachten van de kinderen bij te houden. “Ik had zelfs ouders die naar meer opdrachten vroegen, omdat ze flink met hun kind wilden oefenen”, zegt Vishka Anoep die een crèche en naschoolse opvang heeft te Welgedacht C.
Een uitdaging die Kromodirjo wel heeft opgemerkt, is dat er niet zo zeer een achterstand is in de stof die zij krijgen, maar dat de kinderen opnieuw moeten leren socialiseren. Ook daar hebben de leidsters handvatten voor gekregen. “Het socialiseren onderling moet beter op gang gebracht worden en ik zie dat we dat meer moeten stimuleren. We hebben opdrachten gehad waar we de kinderen leren hoe ze moeten samendelen en werken”, zegt Kromodirjo.
Er is bij de peuterleidsters een grote behoefte aan bijscholing en begeleiding. Ze zijn ingenomen met de skills en richtlijnen die zij hebben gekregen binnen dit project. Van Unicef hebben zij ook een laptop en een beamer gekregen. Deze worden ingezet om het stimulatieprogramma Play, discover & learn uit te voeren. Daarnaast is er ook het Parenting Programma waar opvoedthema’s voor de ouders en training voor de leidsters wordt gehouden. Elke ochtend starten de kinderen de dag met een educatief filmpje van Wani en Sabi, ook een project van Saga Interproject en Unicef.