De koers heeft in de afgelopen periode een enorme stijging gemaakt.
Pogingen van de regering om deze neerwaarts te krijgen, zijn tot nu toe niet gelukt, maar er spelen andere duistere zaken achter de stijging van de koers. “Ik vermoed dat de koers willens en wetens is opgedreven om het begrotingstekort van de regering op te vangen”, zegt parlementariër Stephen Tsang van de Nationale Democratische Partij (NDP).
De parlementariër geeft aan dat de begroting over het jaar 2022 niet klopt, omdat de invoering van de belasting toegevoegde waarde (btw) met ongeveer zes maanden is uitgesteld. De btw moest per 1 juli ingaan, maar zal nu vanaf 1 januari 2023 ingaan. Hierdoor heeft de regering flink wat inkomsten misgelopen.
Volgens Tsang heeft de regering bij de begrotingsbehandeling ook geen rekening gehouden met de 17 en 8 procent loonsverhoging van de ambtenaren. Er was al een begrotingstekort van ruim 7 procent en door deze twee zaken is het begrotingstekort nu verder opgelopen. “Er is hierdoor een groot gat ontstaan in de begroting.” Suriname heeft niet meer geproduceerd, want we hebben geen noemenswaardige inkomsten gehad.
Tsang vermoedt dat wanneer de regering in het nauw komt met de financiële middelen, deze telkens overgaat tot devaluatie. Door de koersopdrijving stijgen onder andere ook de benzineprijzen, wat meer geld oplevert voor de Staat. “Hiervan wordt het volk de dupe.”
De NDP-parlementariër is van mening dat de effectiefste manier om de koers omlaag te krijgen is om meer te gaan produceren. Dit zal ervoor zorgen dat er meer deviezen in het land komen. Hierdoor zal de druk op de koers afnemen en de koers zal dan gaan dalen.