De regering heeft maandag verzuimd om concreet antwoorden te geven op vragen van DNA-leden over de grenskwestie en de kwestie van de visvergunningen met Guyana. Zij verwees naar een comité-generaal.
“Aangezien er afspraken zijn over een comité-generaal en om hierin meer gesprekken te voeren in detail, zal ik me dan beperken tot de hoofdlijnen omtrent te situatie met Guyana”, zei minister Albert Ramdin van Ministerie van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking.
De regering wil niet via de media communiceren over zaken die op de bilaterale agenda staan en bilateraal besproken moeten worden. “We kiezen voor een pad van dialoog en een pad van diplomatiek overleg.” Ramdin haalt aan dat de regering precies weet wat er aan de hand is in deze kwesties en dat die de serieuze aandacht van de regering hebben. “We zijn professioneel, we weten wat diplomatie is en weten hoe we moeten communiceren. Schreeuwen, verwachten dat we ook gaan schreeuwen en dingen links en rechts gaan zeggen, zal absoluut niet leiden tot oplossing.”
De regering kijkt naar het groter plaatje, zegt hij. Beide landen staan aan de vooravond van grote ontwikkelingen. Er zullen altijd problemen zijn tussen buurlanden, maar de problemen moeten bespreekbaar gemaakt worden en efficiënt worden opgelost. We zullen niet emotioneel reageren en we zijn constant in overleg geweest met Guyana, op verschillende momenten, over deze kwesties.”
Parlementariër Melvin Bouva van de Nationale Democratische Partij was helemaal niet eens met de beantwoording van de minister. Hij gaf aan dat de minister opening zoekt om het parlement onvolledig te voorzien van informatie over de kwestie met Guyana door te verwijzen naar een comité generaal, waarvan de oppositie geen voorstander is. “Het besluit voor een comité-generaal is nog niet genomen, dus de gestelde vragen moeten alvast in DNA beantwoord worden.”
Collega Rabin Parmessar ondersteunde Bouva en gaf aan dat over de kwestie van het Tigri-gebied wel in comité-generaal verband besproken kan worden. Maar de regering moet de vragen over de kwesties van visvergunningen, de brug over de Corantijnrivier en SLM in DNA beantwoorden.
DNA-voorzitter, Marinus Bee, gaf aan dat het besluit voor een comité-generaal nog niet is genomen, maar het proces is al begonnen. Uiteindelijk zal het besluit voor die vergadering achter gesloten deuren in DNA genomen worden.