De regering Santokhi-Brunswijk werkt eraan om de voedselprijzen terug te brengen, zodat de druk op de samenleving minder wordt. Hiervoor heeft president Chandrikapersad Santokhi gesprekken gevoerd met het platform van importeurs.
InIn het programma ‘To the point’ haalde het staatshoofd maandagavond aan dat er gewerkt wordt om bepaalde voedselproducten rechtstreeks naar Suriname te importeren. Santokhi zegt dat hij met een groep van importeurs bezig is om de voedselproducten rechtstreeks te kunnen brengen van producent naar consument. Hiervoor zal er een nieuwe organisatie nodig zijn. Het gaat voor nu om ongeveer vijf producten die rechtstreeks van de producent geïmporteerd zullen worden.
De president geeft verder aan dat de eerste producten alvast uit Brazilië komen. Het gaat hierbij om de sojaolie. “Ik heb net weer bevestigd gekregen dat er 20.000 liter is binnengekomen. Is nog niet voldoende voor de hele markt, maar ik denk dat het anders kan. We gaan weer praten met het platform van importeurs”.
Santokhi zegt dat er ook gesprekken gevoerd zullen worden met anderen die bereid zijn het regeerbeleid te ondersteunen om rechtstreeks de goederen te importeren. “Ik heb geloof dat daardoor de prijs met meer dan veertig procent kan dalen”.
Dit beleid is deel van het geplande pakket van maatregelen dat de overheid nu doorvoert om de samenleving uit de moeilijke financieel-economische situatie te helpen. Santokhi wil dat de prijzen van voedselproducten binnen het bereik van de samenleving komen. “Na zes maanden kunnen we het weer losgooien. Dat is een offer dat ik van eenieder vraag. Als wij van het land houden, als wij van het volk houden, laten we dit dan doen”.
Besef nodig
President Santokhi zegt ook dat iedereen in Suriname moet beseffen dat alles wat van het buitenland geïmporteerd en geconsumeerd wordt, het land meer dollars kost. Hij is van mening dat Suriname meer moet gaan werken aan eigen productie. Hij vindt dat de lokale ondernemers gestimuleerd moeten worden om de lokale productie op te krikken. Santokhi haalde aan dat er investeringen in de cassavesector, vissector en bananensector gedaan kunnen worden om lokale productie verder te stimuleren.
Om dit te doen, heeft de president 10 miljoen euro uit de resterende verdragsmiddelen die Suriname moet ontvangen van Nederland, gereserveerd om de lokale productie te stimuleren. Santokhi benadrukt dat hij haast heeft om de verandering door te voeren, omdat de samenleving voedsel nodig heeft.