De bondsleden van IAMGOLD hebben opnieuw het werk neergelegd, dit bevestigd Otmar Biswane, woordvoerder van de Rosebel Goldmines Werknemers Organisatie (RGWO).
“De leden hebben meer vragen dan antwoorden gekregen en zijn van mening dat zij jaren lang hun krachten hebben gegeven aan Rosebel en verdienen niet alleen een goede overdracht, maar ook een verkoopbonus”, zegt Biswane in een reactie aan Key News.
Volgens Biswane is er op vrijdag 21 oktober een gesprek geweest tussen het bondsbestuur en het managementteam van RGM waar zij de vragen en bezorgdheden van de werknemers hebben gedeponeerd. Maar er kon volgens de secretaris geen gedegen antwoord worden gegeven. “Dus de bond kon ook geen antwoord geven aan de leden. Er is toen besloten door de leden dat ze alles platleggen.” In een persbericht van IAMGOLD is aangegeven dat er werkelijk een moment is geweest tussen de bond en het managementteam en dat de zorgpunten en vragen zijn aangehoord en doorgegeven aan Zijin Mining.
Het Chinees mijnbedrijf Zijin Mining en IAMGOLD hebben officieel op 18 oktober bekend gemaakt dat er een overeenkomst van verkoop is gesloten. Het besluit om te verkopen is volgens IAMGOLD een strategisch besluit geweest omdat zij in geldnood zitten om het Côte Gold Project in Canada af te ronden. Echter, zegt Biswane het jammer te vinden dat de bond het in de media eerst heeft moeten vernemen en niet van het bedrijf zelf. Er zijn volgens de RGWO-topman een aantal brieven gericht aan het management van IAMGOLD. De eerste brief werd al in januari dit jaar gestuurd toen geruchten de ronde deden dat IAMGOLD van plan was zijn 95 procent belang in de Rosebel mijn te verkopen. “In augustus zijn er ook brieven gestuurd, maar we hebben helaas geen antwoord gekregen”, zegt Biswane.
De woordvoerder zegt dat er veel vragen zijn bij de werknemers die nog onbeantwoord zijn. En volgens Biswane is er ook nog sprake van verwarring. Tijdens de DNA-vergadering op donderdag 20 oktober heeft de regering aangegeven dat de deal tussen IAMGOLD en Zijin nog niet beklonken is, maar volgens Biswane wordt er in de verschillende communiqués die door het management van IAMGOLD worden verstuurd al gesproken over een verkoop. “Wie moeten we dan geloven?”, vraagt hij zich af.
Als er om opheldering wordt gevraagd, wordt verwezen naar Zijin. “We hebben opgemerkt dat IAMGOLD alles schuift op het bord van Zijin, maar zolang de transitieperiode nog loopt, zwaait IAMGOLD nog steeds de scepter”, zegt Biswane. In een schrijven van Zijin naar de werknemers, die zij zaterdagavond hebben ontvangen, staat dat IAMGOLD de nog lopende personeelszaken en afspraken zal honoreren. En dat het bedrijf zich zal inzetten om “in elk aspect van de overeenkomsten en contracten met IAMGOLD na te komen, inclusief, maar niet beperkt tot alle arbeidsaangelegenheden en opleiding gerelateerde regelingen, collectieve arbeidsovereenkomsten en individuele arbeidsovereenkomst.”
Volgens Biswane is IAMGOLD nog steeds hoofdverantwoordelijk omdat het nog in de transitieperiode zit. Echter, lijkt het volgens de RGWO-woordvoerder IAMGOLD de verantwoordelijkheden van zich wilt afschuiven. Er moet nog onderhandeld worden over de nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao). De onderhandelingen liggen stil omdat IAMGOLD het niet eens was met bepaalde opgenomen punten. Er zou dan vanuit de bond een nieuw pakket worden samengesteld. Dit pakket ligt al klaar. Alleen is het volgens Biswane niet het juiste moment met de perikelen die nu spelen om te gaan onderhandelen over de nieuwe cao.
De bondsleden zijn ook van mening dat behalve goede afspraken en zekerheid van arbeid bij overname, zij ook recht hebben op een verkoopbonus. Biswane zegt dat de bondsleden van mening zijn dat IAMGOLD dankzij hun inzet en inspanning is wat het is de afgelopen achttien jaren. “In de glorietijden van Rosebel, zijn ook mijnen van IAMGOLD in Canada en Afrika gefinancierd door de Surinaamse mijn. Dus nu IAMGOLD, Rosebel aan het verkopen is, vinden zij dat zij in aanmerking moeten komen voor tegoeden en dat het bedrijf hen op een goede manier achterlaat. Het is voor hun dus nu of nooit”, aldus Biswane.