Met het startsein van een pilotproject om leegstaande percelen aan te pakken, is het ministerie van Openbare Werken aan het kijken als de aangepaste wetgeving werkt. Dat zei minister Riad Nurmohamed onlangs aan journalisten.
Het pilotproject is aan de Molenpad van start gegaan en worden de eigenaren opgeroepen om zich binnen 3 maanden aan te melden. Als zij zich niet aanmelden na die openbare bekendmaking dan zal OW overgaan over gaan tot het huren van een aannemer via een openbare aanbesteding om het perceel op te schonen. Deze kosten worden verhaald op de eigenaren. De factuur gaat dan naar de belastingdienst en als deze zich blijft opstapelen zal de belastingdienst besluiten wat er gaat gebeuren met het perceel. “Het kan zijn dat ze overgaan tot veiling van het terrein, of het wordt in beslag genomen en wordt het dan hun eigendom en worden de kosten eruit gehaald.”
Het is onduidelijk als er een wettelijke basis is voor de aanpak van de leegstaande percelen en het terugnemen van deze percelen. Hij benadrukt dat er wetten zijn aangepast en dat men aan het ‘uittesten’ is of deze in werkelijkheid zullen werken of niet. Nurmohamed geeft aan dat er een samenwerking is tussen OW en de belastingdienst om zaken zo aan te pakken, omdat de Belastingen meer bevoegdheden heeft in deze. “Zij hebben vergaande bevoegdheden en daarom zeg ik laten we dat even zo uitproberen en kijken als dit gaat werken.”
Dit systeem wordt momenteel uitgetest door OW en als zaken goed verlopen zullen ze in volle vaart hiermee doorgaan. De samenleving kan ook een bijdrage leveren en een verlaten perceel of gebouw rapporteren volgens de aangegeven instructiesheet van OW. Momenteel zijn er meer dan 100 percelen en gebouwen aangemeld die volgens Nurmohamed een gevaar vormen voor de omgeving. “Ik denk dat we over een paar weken beginnen met het neerhalen van het eerste gebouw.”