Onderwijsminister Henry Ori is van mening dat actief burgerschap thuis begint. Hij sprak gisteren bij de afsluiting van bestuurskunde week van de studierichting Public Administration van de Anton de Kom Universiteit.
De bewindsman schetst actief burgerschap als de bereidheid en vermogen om deel uit te maken van de gemeenschap waarbij je gepassioneerd je bijdrage levert. De minister die van huis uit wetenschapper is, zegt dat burgerschap is verbonden met de school, maar ook het gezin een speelt cruciale rol.
De onderwijstopman is niet de mening toegedaan dat er meer gedaan kan worden aan de creatie van natievorming. Hij stelt wel dat meer actief burgerschap kan bijdragen aan integratie, maar meer nog aan natievorming. Ori haalde aan dat er veranderingen in het onderwijs moeten komen willen we richting natievorming gaan en dit al vanaf de kleuterklas, zodat kinderen bewust gemaakt moeten worden.
De bestuurskunde week is op maandag 4 maart begonnen aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Dit jaar was de focus op alles wat te maken heeft met burgerschap en burgerzin in Suriname. Het doel van deze week is om enerzijds de studierichting te profileren binnen de Surinaamse samenleving en anderzijds om de studenten kennis te laten maken met de praktijk van de Surinaamse publieke sector.
De inleider Robert Bipat hield een presentatie over respect tussen geloofsovertuigingen in Suriname. Over burgerschap vertelde Bipat dat er sprake is van actief burgerschap als er sprake is van passief burgerschap. Hij stelt dat passief burgerschap tot gevolg heeft dat je in een verzorgingsstaat komt en mensen hebt die de handen ophouden en een passieve houding aannemen. “Mensen die maar stilzitten en verwachten dat alles voor hun gedaan wordt. Wanneer problemen zich voordoen denken ze van ja, dit moet door de overheid worden opgelost en niet door mij.” Actief burgerschap heeft volgens Bipat trends aangenomen waarover er heel veel geschreven is.