“We hebben ons actiemodel moeten wijzigen vanwege de regen”, zegt lid Meredith Hoogdorp van de actiegroep, die de leerkrachten zondag had opgeroepen, om zich maandag om 8.00 uur op eigen titel aan te melden bij het kabinet van de president voor rekenschap.
De leerkrachten bleven maandag gewoon thuis, maar worden voor dinsdag opgeroepen om zich aan te melden bij het kabinet van de president om 8.00 uur om enkele voorstellen aan het Staatshoofd te bieden. Hoogdorp zegt dat vanwege de stijgende brandstoftarieven en de prijzen in de winkels, de leerkrachten niet meer uitkomen. “We willen weten wat de president van plan is om te doen. Wij willen, maar kunnen niet naar school.”
Het lid van de actiegroep, die opkomt voor de belangen van de leerkrachten, zegt dat zij geen geloof meer heeft in de vakbonden. De vakcentrales komen maar niet op en lijken een verlengstuk te zijn van de regering. Hoogdorp weet nog niet of er gehoor gegeven zal worden aan haar oproep.
“Ik zal daar wel aanwezig zijn om mijn stem te laten horen.” Zij kan ook nog niet aangeven of er een vervolg zal komen van deze actie. “Laten we kijken wat het maandag zal worden en wat de reactie van de president zal zijn.”
Hoogdorp zegt niet bang te zijn voor rancune vanuit de leiding van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur dat vaker dictatoriaal gedrag vertoont. “Het is niet meer te overleven. Ik heb dus geen andere keus dan om mijn stem te laten horen.” Hoogdorp is al voorbereid op rancune. “Als ik gepest, geschorst of gemuteerd zal worden, dan zal men gesleept worden naar de groene tafel.”
De actiegroep heeft voorstellen geformuleerd om de crisis te kunnen beheersen zodat de leerkrachten kunnen overleven. De groep streeft ernaar deze voorstellen te presenteren aan de president op dinsdag. “Het zijn eigenlijk geen nieuwe voorstellen. Het zijn allemaal beloften, die voor de verkiezing gedaan werden aan de samenleving.”