De Amazon Cooperation Treaty Organization (ACTO) heeft in Paramaribo de Paramaribo-verklaring bekrachtigd. Tijdens de 15e Ministeriële Vergadering kwamen de acht lidstaten overeen om de regionale samenwerking te versterken op het gebied van milieubescherming en duurzame ontwikkeling van het Amazonegebied.
Op maandag 3 februari werd in Paramaribo de 15e Ministeriële Vergadering van ACTO afgesloten. De bijeenkomst bouwde voort op de eerdere technische besprekingen en resulteerde in de goedkeuring van de Paramaribo-verklaring. Dit document onderstreept de gezamenlijke inzet van de ACTO-lidstaten voor de bescherming van biodiversiteit, de rechten van inheemse gemeenschappen en het tegengaan van klimaatverandering.
Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) benadrukte de noodzaak van nauwe samenwerking tussen de Amazonelanden. De ministers spraken hun commitment uit om de Belém-verklaring van augustus 2023 verder te implementeren en gezamenlijk inspanningen te leveren om de wereldwijde temperatuurstijging onder de 2°C te houden.
Erkenning van inheemse gemeenschappen en biodiversiteit
Tijdens de vergadering werd de cruciale rol van inheemse volkeren in het behoud van het Amazonegebied erkend. De verklaring stelt dat bescherming van gemeenschappen in vrijwillige isolatie conform ILO-conventie 169 gewaarborgd moet blijven. Ook werd de rol van vrouwen in de regio benadrukt, met een focus op hun bijdrage aan biodiversiteitsbehoud en de strijd tegen klimaatverandering.
Een ander speerpunt was de strijd tegen ontbossing, illegale mijnbouw en handel in wilde dieren. De ACTO-landen kwamen overeen hun samenwerking op deze gebieden te intensiveren door middel van kennisuitwisseling en capaciteitsopbouw. Secretaris-generaal van ACTO, Martin von Hildebrand, riep de lidstaten op om gezamenlijk armoede en ongelijkheid aan te pakken en duurzame economische alternatieven te ontwikkelen.
Voorbereiding op COP30
Met het oog op de VN-Klimaatconferentie COP30 in november 2025 in Belém, Brazilië, heeft ACTO zich gecommitteerd aan een actieve rol. De Paramaribo-verklaring geeft het Permanent Secretariaat van ACTO de opdracht een ACTO-paviljoen op te zetten en nevenevenementen te organiseren. Hiermee willen de lidstaten de bijdragen van het Amazonegebied aan de wereldwijde klimaatagenda presenteren.
Daarnaast spraken de ministers hun steun uit voor Brazilië als voorzitter van COP30 en riepen alle partijen op om substantiële vooruitgang te boeken op de belangrijkste klimaatthema’s: mitigatie, adaptatie, financiering, technologie en capaciteitsopbouw.
Versterking van regionale coördinatie
Om de gezamenlijke inspanningen beter te stroomlijnen, werd besloten tot de snelle activering van de Acht Speciale Commissies van ACTO op ministerieel niveau. Dit moet leiden tot een efficiëntere regionale coördinatie en beleidsafstemming.
Verder werd de uitnodiging van Colombia verwelkomd om in augustus 2025 de vijfde presidentiële top van ACTO-lidstaten te organiseren. De 15e Ministeriële Vergadering in Paramaribo markeert een nieuwe stap in de samenwerking en vormt een stevige basis voor de verdere internationale positionering van ACTO.