Vanuit de Saamaka gezag is het laatste woord nog niet gezegd in de case van de activiste, Regita Edenburg, meer bekend als Asawini. Dat zegt Iwan Adjako, een van de secretarissen van de Granman, Albert Aboikoni.
Op 4 juni is Edenburg vrijwillig teruggegaan naar Nederland. De minister van Justitie en politie trachtte Edenburg het land via Frans-Guyana uit te zetten, omdat zij als staatsgevaarlijk werd gezien. Echter bleek Edenburg niet de juiste papieren met haar mee te hebben en is zij terug gestuurd naar Suriname door de Franse autoriteiten.
Edenburg voelde zich niet meer veilig in Suriname en heeft besloten om zelf uit Suriname te gaan onder begeleiding van de Nederlandse ambassade. “Sinds haar vertrek hebben we wel contact met haar gehad en mag u eerlijk zeggen dat het laatste woord nog niet gezegd is. Zij is Saramaccaanse en is geboren in Saamaka gebied.”
Volgens Adjako is Asawini ontvoert en gegijzeld door de Surinaamse autoriteiten. “De regering mag van ons weten dat zij een staatsburger van Saamaka afkomst hebben ontvoerd, gegijzeld en dat wij hen voor het gerecht zullen slepen hiervoor”, maakt Adjako duidelijk. Vooralsnog is er geen officiële schrijven gestuurd naar de mensenrechtenorganisatie om hen op de hoogte te houden over de zaak van Asawini.
Dat de activiste als staatsgevaarlijk wordt gezien vindt Adjako vergezocht. In enkele spraakberichten heeft Asawini aangegeven dat de Saamaka gemeenschap zich moeten laten trainen om het gebied van de Saamaka te beveiligen. Ook zou Asawini eigenhandig een bord hebben geplaatst die de demarcatie van het Saamaka grondgebied moet weergeven. Deze zou vanaf Kraka naar de grens van Brazilië lopen. Ook zou er oproepen zijn gedaan om geen gehoor te geven aan het gezag van de districtscommissaris.
Adjako is van mening dat een dc in het Saamaka grondgebied, zoals aangegeven in de vredesvragen die zij hebben getekend toen met de kolonisator, slechts een posthouder is en kan dus niet boven de Granman of een kapitein staan. “Zoals wij een dc hebben gekend als een posthouder. Deze is slechts een bodeconciërge tussen het traditioneel gezag en de overheid in Paramaribo. Je moet je dan bezighouden met het plegen van correspondentie tussen de Granman en de centrale overheid”, is de mening van Adjako. “Dus ze kunnen zich niet opwerpen als de baas van het gebied.”
Wanneer en hoe het traditioneel gezag weer van zich laat horen is niet duidelijk. Wat wel duidelijk is volgens Adjako is dat het laatste hierover nog niet is gezegd.