Het Anti Fraude Platform (AFP) bevestigt de door het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) gesignaleerde “ongekende zwakte” bij verschillende hoofdstembureaus. Volgens AFP-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos zijn er kardinale fouten gemaakt bij de indiening van kandidatenlijsten voor de aankomende verkiezingen.
“Wat de voorzitter van het OKB heeft aangegeven, is hetzelfde wat wij tijdens onze controle hebben waargenomen,” aldus Van Dijk-Silos. De misstanden hebben volgens haar een landelijk karakter, waarbij alleen bij de DNA-kandidatenlijsten tot dusver geen onregelmatigheden zijn vastgesteld. Ze geeft aan dat onregelmatigheden altijd voorkomen tijdens de verkiezingen, maar dat het nooit zo is geweest. “Dit is landelijk dus vele malen erger”
De geconstateerde problemen omvatten kandidaten die op lijsten van meerdere partijen voorkomen en kandidaten die niet hebben bewilligd of niet weten dat ze op een lijst staan. Bij ABOP zijn landelijk veel niet-ondertekende bewilligingsformulieren aangetroffen. “Dit is ongekend!” Namen die dubbel voorkomen zullen worden geschrapt, dat moet ook legt Mike Nerkust uit, die ook deel uitmaakt van het platform. “Dat wil zeggen dat als je naam twee keren voorkomt, ongeacht of je hebt bewilligd of niet, je naam van alle lijsten wordt geschrapt, wat betekent een onvolledige lijst.”
Van Dijk-Silos uit kritiek op de samenstelling van de hoofdstembureaus, die overwegend uit leden van regeringspartijen VHP en ABOP bestaan. Ze wijst ook op oneigenlijke taken die aan het Centraal Hoofdstembureau zijn toegekend en het “beneden maats” opleidingsniveau van hoofdstembureaupersoneel. Een oplossing volgens haar is gekwalificeerd personeel aantrekken. “Dus de election officiers die wel de ervaring hebben. Wat we daar hebben is rommel”, zegt de AFP-coördinator duidelijk.
Volgens het AFP kunnen deze misstanden “directe impact hebben op de uitslag van de verkiezingen” als niet nu wordt ingegrepen. Van Dijk-Silos roept mediahuizen, journalisten en de samenleving op tot alertheid. Volgens de wet kan het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) ingrijpen tijdens calamiteiten. “De bal ligt nu bij het OKB om de verkiezingen te stuiten. Maar met wat we al hebben gezien kan de OKB straks de verkiezingen niet bindend verklaren.” Dat wil dus zeggen dat er opnieuw verkiezingen moet worden uitgeschreven. De AFP-coördinator hoopt dat politieke partijen de ernst van de zaak in zien en ook aan de bel gaan trekken.
Het Anti Fraude Platform is een initiatief van drie politieke partijen die zeker van wilden zijn dat de verkiezingen eerlijk en transparant verlopen. Voormalig voorzitter Jennifer van Dijk-Silos werd gevraagd door de NDP, NPS en de BEP om de coördinatie van het AFP te doen. Intussen zijn de PL en de DOE ook aangeschoven en worden zij als partijleden getraind waarop zij moeten letten tijdens en naar de verkiezingen toe, zodat zij zeker kunnen zijn van eerlijke en transparante verkiezingen.