“Dat Super Five zich niet inschrijft, heeft niets te maken met de Zaalvoetbalbond. Als men dat wil beweren mag dat”, aldus Riaz Habiboellah. De voorzitter van de Surinaamse Zaalvoetbal Bond (SZVB) reageert op vragen van Key News waar het aan gelegen heeft dat de landskampioen van 2023 zich niet heeft aangemeld.
Intussen is het al de 2e opeenvolgende keer dat de zaalvoetbalkampioen zich niet aanmeldt voor de nieuwe competitie. Recordkampioen Styx won de hoofdprijs in 2022, maar kwam haar titel het jaar daarop niet verdedigen en is ook dit jaar afwezig.
Naar zeggen van Habiboellah is bovenstaande geen nieuw fenomeen. “We hebben elk jaar dit geval waarbij teams zich niet inschrijven of ophouden te bestaan.” Volgens de voorman heeft bijvoorbeeld de voorzitter van Styx Rabindre Achaibersing destijds een duidelijke reden aangegeven. Naar verluidt had clubeigenaar tevens hoofdsponsor er genoeg van en kon hij de bijkomende lasten niet meer dragen.
Habiboellah zegt dat het publieksgeheim is. “Wij weten dat de meeste voetbal- en zaalvoetbalclubs een eenmanszaak zijn. Als de motor (sponsor of eigenaar) de brui aan geeft dan houdt het meestal op.” Een ander recent voorbeeld van de SZVB-voorman is All Stars. “Wij weten wie daar voorzitter was (Walter Bouterse). Hij is komen te ontvallen. Ze hebben het een jaartje verlengd en daarna konden zij het niet meer.”
Ook Mengão, die na Styx de meeste landstitels heeft gewonnen, moest uiteindelijk opgeven. Oud-speler Gino Brandon probeerde als trekker de club nog levend te houden. “Hij heeft geprobeerd en op een gegeven moment kon hij het niet meer, dan houdt het op. Sponsoren trekken weg of team eigenaren hebben andere interesses en willen andere dingen doen.”
Het bestuurslid zegt wel enige indicatie te hebben waarom Super five zich niet heeft ingeschreven. “Kijk als je bezig bent met de sport weet je dat het geld gaat kosten. Vanaf vorig jaar waren er al signalen vanuit Super Five dat het minder ging.” Naar zeggen van Habiboellah trok de sponsor zich terug en ging die naar een andere club.
De SZVB-topman is zich weliswaar bewust van de huidige situatie en erkent dat er ook gekeken moet worden naar de reden waarom een vereniging stopt. Als het om interne zaken gaat kan de bond niets doen, “omdat zaalvoetbalverenigingen vaak genoeg een one man show zijn.”
Het inschrijfbedrag per vereniging in alle klassen is voor dit jaar gesteld op SRD 18.500,-. Habiboellah haast zich echter door aan te geven dat de inkomsten uit de inschrijvingen slechts 10% van de totale begroting dekken. “De rest zoeken wij elders en zijn wij dus aangewezen op sponsoren en inkomsten uit de kaartenverkoop.” Op basis van voornoemde zaken zegt Habiboellah dat de SZVB het inschrijfbedrag niet zal kunnen verlagen, “omdat de kosten eenmaal hoog zijn.” Hij meent dat de bond verenigingen al behoorlijk tegemoet komt.
Trouwe leden
Habiboellah weet dat het moeilijk is voor clubs om zich staande te houden. De bestuurder benadrukt dat de focus gelegd moet worden op de verenigingen die zich elk jaar weer aanmelden. Volgens de SZVB-baas hebben deze ploegen ook te kampen met dezelfde omstandigheden als zij die zich niet hebben ingeschreven. “Ze gaan door en vinden een manier en balans om het wel te kunnen doen”, prijst Habiboellah de trouwe leden. Hij meent dat bepaalde verenigingen “te veel gaan doen en daar schort het aan. Op een gegeven moment is die rek eruit en dan lukt het meer. Het is dan makkelijk om het bestuur de schuld te geven”, aldus Habiboellah.
Slechts 3 SML-spelers per team
De lancering van de Suriname Major League (SML) heeft volgens de SZVB-preses ook een behoorlijke invloed op de zaalvoetbalcompetitie. Het bestuurslid haast zich door te stellen de SML-competitie te erkennen. “Profvoetbal moet er zijn en dat gaan wij honderd procent ondersteunen.” Het is bekend dat de beste zaalvoetballers vaak ook actief zijn in de veldvoetbalcompetitie. Met de komst van profvoetbal zullen spelers een keuze moeten maken.
Volgens Habiboellah speelt zijn organisatie zelf in op deze situatie en is dit jaar besloten dat per vereniging maximaal 3 SML-spelers mogen worden ingeschreven. De SZVB-voorman weet dat het om een impopulaire maatregel gaat, omdat er naar zijn zeggen nog nooit eerder door een bestuur bij de Zaalvoetbalbond zo een restrictie is opgelegd. “Wij weten dat het tegenstand zal opleveren, maar wij moeten het doen.” Er is niet ervoor gekozen om SML-spelers meteen uit te sluiten. De bedoeling is af te bouwen richting 0 SML-spelers in de zaalvoetbalcompetitie.
Voorbereidingen competitie
Uitgaande van bovenstaande is voor dit jaar gekozen een U-19 en U-14 competitie af te werken. De bond wil met deze klassen zorgen voor nieuwe aanwas van zaalvoetballers. “We moeten niet vergeten dat wij verantwoordelijk zijn voor onze eigen zaalvoetballers en als je geen jeugdklasse hebt kan je moeilijk daaraan werken.”
De kritische opmerkingen over het samen laten lopen van de reguliere -en bedrijvencompetitie is Habiboellah ook ter ore gekomen. Hij vertelt dat zaken zijn geëvalueerd “en we hebben lering eruit getrokken. De bedrijvenklasse ging niet samen met de reguliere competitie, omdat spelers vaak voor hun club en bedrijf moesten uitkomen.” Naar verluidt geschiedde dit vaak op dezelfde speeldag. Er is besloten de bedrijvencompetitie in een andere periode af te werken.