De defensieministers van Rusland en de Verenigde Staten hebben voor het eerst in meer dan een jaar telefonisch contact gehad over de oorlog in Oekraïne. Dit gesprek volgde kort na een aanval op de Krim met vermoedelijk Amerikaanse raketten, wat de spanningen verder deed oplopen.
Wat de Amerikaanse minister Lloyd Austin en zijn Russische collega Andrej Beloöesov precies bespraken is, zoals gebruikelijk, niet door het Pentagon onthuld. Het ministerie van Defensie vermeldde enkel dat het gesprek ging over “het belang van open communicatielijnen”.
Volgens het Russische ministerie van Defensie, dat op Telegram communiceerde, vond het gesprek plaats op verzoek van de Verenigde Staten. Er werd “van gedachten gewisseld” over de oorlog in Oekraïne, waarbij Beloöesov waarschuwde voor verdere escalatie door de aanhoudende levering van Amerikaanse wapens aan Oekraïne. Rusland heeft de Verenigde Staten herhaaldelijk veroordeeld vanwege hun militaire steun aan Oekraïne. Kyiv mag nu ook doelen tot ongeveer 100 kilometer in Rusland treffen met Amerikaanse langeafstandsraketten.
De Krim, hoewel door Rusland in 2014 illegaal geannexeerd en als Russisch beschouwd, wordt internationaal nog steeds erkend als Oekraïens grondgebied. Volgens het internationaal recht blijft het schiereiland deel van Oekraïne. Bij de aanval afgelopen zondag kwamen volgens lokale autoriteiten vijf mensen om het leven. Oekraïne heeft nog niet officieel gereageerd. Het Kremlin beschuldigde de Verenigde Staten en dreigde met “consequenties”. Minister Austin benadrukte dat Oekraïne zelf bepaalt welke doelen het aanvalt.
Twee dagen later belde Austin zijn Russische tegenhanger, waarmee hij een eind maakte aan een radiostilte van een jaar. Dit was de eerste keer dat Austin met Beloöesov sprak; voorheen had hij contact met diens voorganger, Sergej Sjojgoe, die recentelijk door Poetin werd vervangen na twaalf jaar dienst. Het Internationaal Strafhof vaardigde gisteren een arrestatiebevel uit tegen Sjojgoe, die wordt verdacht van het leiden van aanvallen op burgerdoelen in Oekraïne, wat als een oorlogsmisdaad wordt beschouwd.