Het groeiende gebruik van drugs onder jongeren vormde een ernstige zorg voor de Surinaamse samenleving. Van gezondheidsrisico’s en educatieve achteruitgang tot verhoogd delinquentiegedrag; deze kwestie had diepgaande gevolgen voor individuen en de gemeenschap als geheel. Deze beknopte analyse benadrukte enkele van de cruciale aspecten van deze verontrustende trend, onderstreepte de urgentie van het nemen van effectieve preventieve maatregelen.
Op donderdag 16 november werd in het Lalla Rookh-gebouw het startschot gegeven voor een veelbelovend programma ter vermindering van de vraag naar drugs onder Surinaamse jongeren. Het project, gefinancierd door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en uitgevoerd door de Stichting Liefdevolle Handen, markeerde een cruciale stap in de strijd tegen drugsgebruik.
Het programma werd omarmd door vooraanstaande organisaties zoals de Nationale Anti-Drugsraad (ARD), de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), en de Inter-American Drug Abuse Control Commission (CICAD). Deze drie organisaties brachten expertise in om de trainingen te verzorgen, gericht op het opbouwen van de capaciteit van jongeren tussen 18-25 jaar en het bevorderen van hun leiderschap op het gebied van drugsmisbruikpreventie.
Denise Blinker-Warnert, directrice van de Stichting Liefdevolle Handen, onderstreepte de impact van haar organisatie: “Gedurende 14 jaar hebben we ons ingezet voor drugspreventie onder jongeren, actief in buurten en scholen in alle tien districten van Suriname. In 2024 hebben we met succes ons preventieprogramma ‘I AM SPECIAL’ ontwikkeld en uitgevoerd.” Ze illustreerde met diverse voorbeelden hoe jongeren op verschillende manieren betrokken waren bij de drugswereld, niet alleen als gebruikers maar ook als hand-en-spandiensten. Daarnaast benadrukte ze het risico van alcoholmisbruik door jongeren en moedigde deelnemers aan om een positieve meerwaarde te zijn in de samenleving.
Ambassadeur Robert Faucher van de Verenigde Staten van Amerika benadrukte het internationale belang van drugspreventie onder jongeren.”De Amerikaanse overheid spande zich wereldwijd in om drugsgebruik onder jongeren tegen te gaan.” De lancering van dit programma markeerde een belangrijk keerpunt in de Surinaamse drugspreventie, met de betrokkenheid van de Amerikaanse overheid en toegewijde organisaties. Dit initiatief had tot doel de negatieve impact van drugsgebruik onder jongeren te verminderen en hen te empoweren om een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving.