Het ontslag van de hoofdinspecteurs Sergio Gentle en Raoul Hellings is geen vakbondsaangelegenheid. De acties die gevoerd worden op basis van het ontslag van de twee politieambtenaren zijn onrechtmatig. Deze mening is minister Kenneth Amoksi van Justitie & Politie toegedaan.
Hij sprak journalisten voor aanvang van de ministerraadsvergadering. De bewindsman meent dat in de ontslagresolutie van de twee ontslagen politietoppers is opgenomen welke opties mogelijk zijn voor deze twee functionarissen. Verder is Amoksi van mening dat er geen sprake is van rancune bij de ontslagen van het tweetal.
De veiligheid in het land blijkt volgens Amoksi nog geen uitdaging te zijn geworden vanwege de staking. Dit omdat er tot gisteravond een opkomst van 90 procent was bij de verschillende politiediensten volgens het managementteam. Daarnaast is er ook een beroep gedaan op het Nationaal Leger. Er is gisteren volgens Amoksi een onderhoud geweest tussen de vicepresident Ronny Brunswijk en de politiebond. Brunswijk heeft daar aangegeven dat de acties opgeschort moeten worden. “We zijn niet in onderhandeling met de bond over enig arbeidsgeschil. Als de Surinaamse politiebond wil ondersteunen in het betalen van advocaten en dergelijke dan is het een besluit voor hun. Dat er op grond hiervan acties gevoerd worden, zijn die acties onrechtmatig.”
Amoksi zegt dat Hellings en Gentle een tuchtstraf opgelegd gekregen hebben. “Die mogelijkheid biedt het dienst handvest met andere regelingen. Er is gemotiveerd een besluit genomen ten aanzien van ontslag. In het geval van meneer Hellings is er ook nog een andere zaak erbij opgebracht. Dat betreft een case waarbij een verdachte of arrestant was meegenomen door meneer Hellings”, legt Amoksi uit. Dit is naast de case van onrechtmatige protesten waarbij het bevoegd gezag geageerd is geworden benadrukt Amoksi. Hij verwijst naar de verantwoordelijkheid van het politieambt en internationale regelingen die aangeven dat gewapende machten ,onder bepaalde omstandigheden, niet mogen deelnemen aan acties of zelf de acties mogen oproepen en organiseren.
Er worden nu mogelijkheden bekeken om naar de groene tafel te stappen volgens de Juspolminister. Hij wijst erop dat het inzetten van politierekruten niet mag. De bewindsman onderstreept dat hij eerder dit jaar een brief heeft geschreven naar de bondsleiding waar hij duidelijk stelde dat rekruten geen lid zijn van de vakorganisatie. “Dat geldt ook bij de andere veiligheidsbonden die opereren onder het ministerie van Justitie en Politie.” Het barricaderen van de weg door politiemanschappen is volgens Amoksi ook een handeling waarvoor de politieambtenaren zullen moeten instaan voor de consequenties. Defensieminister Krishna Mathoera meldt dat het leger klaarstaat om de samenleving bij te staan.