VHP-parlementariër Sham Binda wil duidelijkheid van de regering over de rentebetalingen voor de termijndeposito’s van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). De moederbank heeft, als onderdeel van de maatregel om contante SRD’s af te romen, termijndeposito’s gegeven aan de algemene banken tegen een gemiddelde rente, in ruil voor de SRD’s. Met deze maatregel hebben de algemene banken de mogelijkheid om woekerwinsten te maken.
De CBvS houdt zogenaamde veilingen, waar de algemene banken een aanbod in chartale SRD’s kunnen doen en daarbij meteen kunnen aangeven hoeveel rente zij willen voor hun termijndeposito. Het aanbod van alle banken die participeren wordt vervolgens genoteerd door de moederbank, waarna een gemiddeld percentage voor de rente wordt bepaald. Hierdoor worden recordbedragen aan rente uitbetaald aan de algemene banken, dan wel in girale vorm. Het zou volgens Binda niet moeilijk te bedenken zijn dat de algemene banken samenspannen en allemaal een hoog percentrage roepen in ruil voor hun aanbod aan chartale middelen, waardoor de CBvS genoodzaakt is een hoger gemiddelde rente te bepalen én uit te betalen. Binda: ‘de banken maken op zo’n manier slapend geld. Evengoed kunnen ze deuren dichthouden en woekerwinsten maken’.
Uitbetalen van rente
Binda vraagt zich vervolgens af hoe de torenhoge bedragen in rente, zullen worden uitbetaald aan de banken. De parlementariër vermoedt dat het geld gehaald zal worden uit de tranches die door het IMF worden overgemaakt. Hierover wenst hij duidelijkheid te hebben.
‘Obligaties waren beter geweest’
Volgens de parlementariër was het beter geweest als de moederbank obligaties had uitgegeven in ruil voor de chartale middelen. Hierdoor had de samenleving, met name de gigantische informele sector waar veel geld zit, kunnen deelnemen. Het is uiteindelijk het geld van de samenleving waarmee wordt gewerkt door de banken, stelt Binda. Met obligaties hadden burgers ook iets erbij verdiend voor hun chartale middelen.
De rol van het IMF
Binda zegt dat de termijndeposito’s onderdeel zijn van de maatregelen van het IMF. De regering moet de overvloedige SRD’s, die door de vorige regering middels monetaire financiering in de economie gepompt zijn, nu terug zien te halen. Hierdoor komt de valuta-vraag onder druk te staan, waardoor de waarde van de SRD hoger/stabiel wordt.