“Ze hadden opdracht gehad, dat als ik tekeer ging … Dan mochten zij mij neerknallen”, zei Regita ‘Asawini’ Edenburg dinsdag in LIM FM over haar aanhouding en uitzetting.
Asawini legde in detail uit wat zij de afgelopen dagen heeft meegemaakt. Ze is uit het land gevlucht, omdat haar paspoort vervalst werd en zij werd gegijzeld en ontvoerd door de Staat. De activiste voelde zich niet meer veilig en koos om het land te verlaten. Voordat zij aangehouden werd, kreeg ze een tip dat de RBT opdracht heeft om haar neer te knallen als zij tekeer ging. Tijdens haar aanhouding bleef ze rustig.
Op de dag van deportatie naar Frans-Guyana wist Asawini niet dat zij uit het land zou gezet worden. De agenten van cellenhuis Geyersvlijt hielden haar voor dat zij in een bus gebracht zou worden naar minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie voor een gesprek. Bij het ministerie van Justitie en Politie werd zij plotseling opgedragen om de bus te verlaten en plaats te nemen in een zwarte auto met getinte ruiten. Pas toen zij steeds vragen begon te stellen werd aan haar verteld dat zij het land wordt uitgezet en vervoerd zal worden naar Zanderij.
In de zwarte auto, die begeleid werd door RBT, zat Asawini samen met een agent en agente. Plotseling bij de rotonde van Jules Wijdenboschbrug werd links, richting Commewijne, afgeslagen in plaats van om door te rijden. Toen de activiste onrustig werd en vragen begon te stellen werd zij op de hoogte gesteld dat zij naar Albina wordt gebracht om in Frans-Guyana afgezet te worden. Edenburg was niet in staat om met al haar bagage in de veerboot te stappen, omdat zij werd opgedragen om snel te handelen. Zij moest dan al haar kleren, baddoeken, lakens en dekens weggooien. Alleen eten en water hield zij wel bij zich om te kunnen overleven.
In Saint Laurent werd zij opgehaald door de Franse politie en gebracht naar de politiepost. De Franse agent had een blauw paspoort van Asawini, maar zij hield de politie voor dat zij een bordeaux paspoort heeft, omdat zij een Nederlander is. Zij vond het vreemd, want in het paspoort was er al een ticket. Zij is vervoerd naar Cayenne en in Cayenne werd zij niet meteen begeleid naar de incheckbalie, maar eerst naar de vreemdelingenpolitie. Na overleg besloten de Franse autoriteiten om Asawini nog niet te laten inchecken in het vliegtuig. Er moest eerst een overleg komen tussen de Surinaamse en Franse autoriteiten. Edenburg werd daarna naar een hotel gebracht waar zij drie dagen vertoefde.
Hierna moest zij wederom vervoerd worden naar Suriname, waar zij wederom in cellenhuis Geyersvlijt werd gestopt. Op Geyersvlijt bracht vicepresident Ronnie Brunswijk haar een bezoek en hij gaf haar aan dat hij van niets op de hoogte was, omdat hij in het binnenland was. Asawini geloofde hem niet, omdat het geen gegronde argumenten waren en zij bedankte hem. Brunswijk bood Asawini aan om voor hem te komen werken, maar zij zag af van dit aanbod. Voordat zij uit het land uitgezet zou worden, moest zij bij de vreemdelingenpolitie een document tekenen waarin stond dat zij afziet van het kort geding en zij mag een jaar lang Suriname niet bezoeken. Onder begeleiding van de Nederlandse ambassade wist zij dan uit het land te komen.
Zij belooft dat zij dit niet zo zal laten en zeker een zaak zal aanspannen tegen de staat Suriname.