De regering heeft eerder in de week bekendgemaakt dat het bedrijfsleven het IMF-programma zal helpen monitoren. De regering heeft in dit kader een intentie tot samenwerking getekend met de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en de Surinaamse Bankiersvereniging (SBV).
De Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) is niet meegenomen in de Economic Oversight Board. “We hebben juist aangegeven dat we vooral inhoudelijk betrokken willen zijn. We hebben aangegeven dat ASFA wel een kandidaat heeft voor de commissie, en dat we zonder meer deel willen zijn van de commissie”, zegt ASFA-voorzitter Bilkerdijk.
Het ligt in de bedoeling dat ook de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) en de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) mee gaan doen. Ook komt er een overlegorgaan waar de minister van Financiën en Planning, de CBvS-governor, de Anton de Kom Universiteit van Suriname, het Bureau voor de Staatsschuld, de Belastingdienst en de vertegenwoordiger van Suriname bij het IMF, zitting zullen hebben. Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning merkt op dat het werk van de monitoringscommissie op zo’n manier zal gebeuren dat de informatie op een begrijpelijke manier de gemeenschap bereikt. Het Suriname Economic Oversight Board is daarmee een orgaan dat een brug slaat tussen het staatsbestuur en de gemeenschap.
Volgens de ASFA-voorzitter is het juist goed om de ASFA-alliantie ook in de commissie te hebben zodat de kleine en middelgrote bedrijven ook hun bijdragen kunnen leveren. “Want het is juist deze groep de het zwaarst gebukt gaan onder de maatregelen. Men zegt inderdaad brede schouders, brede lasten, maar we weten hoe dat werkt in de praktijk”, zegt Bilkerdijk.
Uiteindelijk is die druk op de KMO-ondernemers in sommige gevallen zodanig dat enkele bedrijven zelfs genoodzaakt zijn hun ondernemingen te sluiten. Bilkerdijk zegt dat het daarom belangrijk is om die KMO-ondernemingen ook een ‘seat at the table’ te geven om te zorgen voor duurzame ontwikkelingen voor deze ondernemers.
De ASFA-voorzitter zegt dat het goed is dat het bedrijfsleven wordt betrokken bij het helpen monitoren van het IMF-programma. Dit is gebaseerd op een vergelijkbare aanpak in Jamaica. “Het is een model dat ook is uitgevoerd in Jamaica, ongeveer dezelfde constructies en daar is er slim gekozen voor een monitoringsorgaan.” Volgens Bilkerdijk moeten leden van de organisatie niet zo zeer de toon zetten in de commissie, maar is het belangrijk dat deskundigen en specialisten in de commissie komen.
“Je wilt natuurlijk ook aan tafel zijn wanneer er besluiten worden genomen en of ze worden uitgevoerd. De besluiten moeten ook in lijn zijn met de behoeften van de KMO-ondernemers, want de KMO-ondernemers kunnen niet alle zaken dragen die andere grote bedrijven kunnen dragen.” De ASFA zal een brief sturen naar de regering waar zij alsnog een verzoek doet doen om de ASFA-alliantie ook mee te nemen in de commissie. “We waren wel geïnformeerd dat er iets zou komen, maar dat is geen consultatie om ons verder te betrekken.”