Het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken heeft vandaag een persconferentie belegd. De minister en directeuren zijn ingegaan op verschillende actuele onderwerpen, arbeiders regarderende. Zo vraagt men zich af als er door de werkgever gedreigd kan worden met het principe van ‘No Work, No Pay’. Volgens minister Rishma Kuldipsingh en Glenn Piroe, onderdirecteur ((OD) Juridische & Internationale Zaken, is het Burgerlijk Wetboek duidelijk (BW). “Het staat in het BW-artikel 1614 dat de werkgever dit principe mag toepassen als de werknemer geen arbeid heeft verricht over een bepaalde periode. Ik denk dat dit overal in de wereld gebeurt”, zegt Kuldipsingh.
De minister zegt dat werknemers die lid zijn van een vakbond, contributie betalen. Dat wil zeggen dat de vakbond garant dient te staan voor het loon, wanneer men actie voert. Piroe verwijst naar wetgeving, die bedoelt is om het vakbondswerk te ‘regelen’. Hij zegt dat er grenzen zijn aan de rechten van vakbonden. Piroe verwijst naar spontane Algemene Leden Vergaderingen, die alleen belegd kunnen worden tijdens werktijden, als er toestemming is van de werkgever. “Dat is aangegeven in de Wet Vrijheid Vakvereniging en internationale wetgeving”, aldus de OD. Hij zegt dat stakingen, daarom het uiterste middel zijn.
Strenger optreden
Ook het directoraat Arbeidsinspectie wil zwaarder optreden tegen werkgevers of werknemers, maar vooral recidivisten, die herhaaldelijk de wet overtreden. Volgens Ashwien Orie, hoofd van de Arbeidsinspectie, kent het directoraat sinds 2015 een snelrecht-systeem, waarmee overtredingen op snellere manier kunnen worden afgehandeld. Door oproepformulieren worden overtreders opgeroepen, in eerste aanleg bij de kantonrechter. Zij hebben tot een dag voordat de zitting voorgaat, de ruimte om de boete te betalen. Hierop staan de plaats, tijd, datum en bij welk kanton de zaak voorgaat, vermeld. Indien de boete niet wordt voldaan, zal de rechter de zaak in behandeling nemen.
Orie zegt dat er in januari een overlegmoment is geweest met het Openbaar Ministerie. Er zijn concrete afspraken gemaakt, met betrekking tot de werkzaamheden van de Arbeidsinspectie voor dit jaar. Hieronder vallen ‘executie’, waarbij het vonnis wordt uitgevoerd zoals uitgesproken door de rechter. Het gaat in dit geval vooral om mensen die de boete niet betaald hebben of niet voor de rechter verschenen zijn.
Ook tegen recidivisten zullen zwaardere maatregelen getroffen worden en arbeidsinspecteurs zullen worden opgeleid om arbeidsmidrijven op te sporen en te onderzoeken. Dat laatste gebeurt in overleg met het ministerie van Justitie en Politie.