“Alle ingrepen waar eventueel bloed voor nodig is, zullen uitgesteld worden”, staat in een circulaire, die gericht is door de directie aan alle medische specialisten van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP).
De Bloedbank Suriname kan voorlopig de ziekenhuizen niet voorzien van veilig bloed vanwege een gebrek aan reagens. Het gedoneerd bloed kan niet volledig getest worden op de aanwezigheid van de ziekten Chagas en HTLV.
Directeur Glenn Wijngaarde van de Bloedbank zegt in eerste instantie dat het gaat om logistieke problemen, waardoor de leverancier de reagensproducten niet kan leveren. Hij legde verder uit dat de exacte oorzaak van deze verlate levering een betalingsachterstand is bij de leverancier. “Als ik genoeg middelen had, dan had ik het reagens in voorraad”.
Hij kon niet exact aangeven hoe lang dit probleem zal aanhouden, maar er zijn al stappen gezet voor een tussentijdse oplossing. Er zijn bloedmonsters gestuurd naar Guyana om het te laten testen op de twee ziekten. Als het gedoneerde bloed veilig wordt bevonden, zal er weer optimaal geleverd worden aan de ziekenhuizen. De directeur hoopt dat de betalingsachterstand zo snel mogelijk wordt ingelopen, zodat het reagens weer volop beschikbaar is.
Het AZP heeft verder besloten om slechts in acute levensbedreigende situaties onvolledig getest bloed toe te dienen. De patiënt en/of de familie zal in die gevallen waar onvolledig getest bloed toegediend moet worden, ingelicht worden over de risico’s die met de bloedtransfusie gepaard gaan.
Er is een schrijven gericht aan het ministerie van Volksgezondheid waarin staat dat de individuele behandelaar niet verantwoordelijk gesteld kan worden voor de eventuele gevolgen van het toedienen van onvolledig getest bloed. Het probleem van onvolledig getest bloed heeft de aandacht van zowel de minister als de directeur van Volksgezondheid.