De organisatie Belgen voor Suriname (Belvosur), die noodlijdende kinderen in Suriname ondersteunt, heeft via een benefietavond meer dan 70.000 euro opgehaald.
Belvosur is een vereniging zonder winstoogmerk die in 1995 werd opgericht door Gerard Dupulthys uit Oostkamp, ereconsul van Suriname in België, met het specifieke doel als liefdadigheidsinstelling om kansarme kinderen in Suriname te helpen.
Zij doet dat dankzij de steun van haar sponsors, maar ook met de opbrengst van activiteiten, zoals de benefietavond waarvoor rond de 200 Belgische gasten, voornamelijk uit West-Vlaanderen, eveneens aanwezig waren. Belvosur werkt daarnaast ook met contactpersonen in Suriname zodat alle steun goed terechtkomt. Belvosur financiert verder ook alleen de gebruikte materialen voor 100%. Zo is men zeker dat elke euro steun die zij ophaalt ook effectief besteedt en verantwoordt kan worden.
“Belvosur steunt kinderen in Suriname omdat zij vaak de eerste slachtoffers zijn van armoede. Daarnaast vormen zij ook de toekomst van een land”, zei voorzitter Hugo Dekeyzer. Hij gaf verder aan dat dit jaar werd geïnvesteerd in een nieuwe keuken voor Beteljada, een instituut voor kinderen met een dubbele beperking. Daarnaast loopt er ook een project, met de hulp van de provincie West-Vlaanderen, om het onderwijs voor kinderen met dyslexie of autismestoornis leermiddelen aan te reiken. Materiaal zoals dyslexiepennen, sensorisch materiaal en hulpkaarten voor rekenen en spelling ingezet om de leerlingen te begeleiden in hun leerproces. Zo kunnen ook deze kinderen blijven deelnemen aan het onderwijs.
Ambassadeur van Lierop benadrukte in zijn dankwoord het structureel karakter van de werking van Belvosur en sprak speciale dank uit aan de erevoorzitter, honorair consul Dupulthys, die zich onvermoeibaar inzet voor het doel van de stichting. De ambassadeur sprak ook zijn waardering uit namens de Republiek Suriname aan alle sponsoren, de aanwezige gasten en eveneens alle supporters bij het uitvoeren van de werkzaamheden van de projecten. Hij gaf hierbij aan dat de meeste van deze sponsoren nooit in Suriname waren geweest en geen persoonlijke band hebben met Suriname. Hij verwoordde deze waardering met het gezegde ‘Je bent enkel schuldig aan het goede dat je niet gedaan hebt’.