In de St George’s Kathedraal in Kaapstad is voor bisschop en anti- apartheidsactivist Desmond Tutu een zeer bescheiden uitvaartplechtigheid gehouden. Veel (internationale) media hebben aandacht geschonken aan de dienst voor de Zuid-Afrikaanse held. Tutu’s weduwe, Nomalizo Leah, bekend als ‘Mama Leah’, zat in een rolstoel op de eerste rij met een paarse sjaal om, de kleur van de kerkelijke gewaden van haar man.
Naast familieleden en president Ramaphosa waren ook geestelijken, enkele internationale gasten en een aantal Zuid-Afrikaanse hoogwaardigheidsbekleders aanwezig. Veel Zuid-Afrikanen volgden de dienst live op de televisie.
“Tutu was een kruisvaarder in de strijd voor vrijheid, vrede, gerechtigheid en gelijkheid. Als mens was hij nederig en dapper”, zei president Cyril Ramaphosa in de kathedraal. In zijn herdenkingstoespraak zei hij dat Tutu het morele kompas en nationale geweten was van zijn land.Ook Tutu’s dochter Naomi bracht hulde aan haar vader. Zij bedankte het publiek voor zijn gebeden. “Dank je, papa, voor de vele manieren waarop je ons liefde hebt getoond, voor de vele keren dat je ons uitdaagde, voor de vele keren dat je ons troostte”, zei ze.
Tutu overleed zondag vreedzaam in een verpleeghuis op 90-jarige leeftijd. Over de hele wereld werd bedroefd gereageerd op zijn overlijden. Zijn familie vroeg om geen bloemen te schenken, maar in plaats daarvan geld voor goede doelen. Het lichaam van Tutu is na de mis in een besloten groep gecremeerd. De urn wordt bijgezet bij de preekstoel waar Tutu in de jaren 80 en 90 vaak toespraken hield tegen de apartheid, die in 1991 werd beëindigd.Tutu werd geboren op 7 oktober 1931 in Klerksdorp, een stad in de Zuid-Afrikaanse provincie Transvaal, als zoon van een leraar en een huishoudster. Hij won in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede. Hij werd wereldberoemd vanwege zijn geweldloze strijd tegen apartheid. De St. George’s Kathedraal werd onder meer door Tutu bekend als “de kathedraal van de mensen” en werd een symbool van democratie.