Met haar Green Development Strategie tracht Suriname haar titel als Carbon negative te behouden. Met de ontwikkeling van de olie- en gasindustrie kan het mogelijk zijn dat Suriname niet meer Carbon negatief zal zijn. Dat houdt minister Marciano Dasai van Ruimtelijke ordening en milieu journalisten voor.
“We zijn gestart met dit initiatief en hebben de eerste consultaties gehouden met de verschillende stakeholders zoals de NGO’s, sectoren en ministeries om hun visie te achterhalen. We hebben ongeveer 10 sectoren geïdentificeerd die kunnen ontwikkelen met de olie- en gassector. Het is belangrijk om na te gaan wat er gaat gebeuren als er geen beleid wordt geformuleerd voor wat betreft landgebruik en uitstoot van CO₂”, zegt Dasai.
Met het oog op beschermen van onze bossen en CO₂-uitstoot, maakt Suriname eerder kans om financiering te krijgen voor haar bossen, de zogenaamde carbon credits. Dasai zegt dat er goed overwogen moet worden welke kant Suriname op zal gaan en moet er een balans worden gevonden. Aan de hand van de consultaties worden er analyses gemaakt en zal er ook een ‘land-use’ strategie worden uitgezet. Dat wil zeggen dat Suriname duidelijk beleid gaat moeten maken hoe zij het land zullen inrichten en gebruiken voor het ontwikkelen van de verschillende sectoren.
Het uitzetten van deze stappen is volgens Dasai heel belangrijk, omdat Suriname zich ook heeft gecommitteerd aan het Parijs-akkoord. Binnen het akkoord hebben meer dan 150 landen zich gecommitteerd om de temperaturen wereldwijd met 2 graden omlaag te brengen, dit doe je door middel van het implementeren van groene projecten en ondernemerschap stimuleren. Ook het behouden van bestaande bossen is nodig om de temperatuur naar beneden te brengen.
Dasai hoopt in september de ‘green development’ strategie af te hebben, zodat er beter beleid gemaakt kan worden voor wat betreft landuitgifte en -gebruik voor investeerders. “Er is nu geen leidraad en is er ook geen bestemmingsplan. Deze strategie zal onze visie voor structuur voeden, zodat we goede bestemmingsplannen kunnen maken.” Suriname heeft zich nooit gehouden aan een bestemmingsplan en zijn er percelen of gronden uitgegeven die eigenlijk niet bestemd zijn voor verkaveling of het opzetten van woonwijken. Ook zijn er binnen woonwijken vergunningen uitgegeven om ondernemingen en bedrijven op te zetten die schadelijk kunnen zijn voor buurtbewoners.
Dasai onderkent dat dit een issue is en men moet kijken hoe zij deze kunnen of moeten aanpakken. Voor hem is belangrijk dat er nu een bestemmingsplan moet komen willen we het land dat wij hebben goed gebruiken en tegelijkertijd ook rekening houden met het carbon negatief blijven.